Nieuws/Binnenland
2794915
Binnenland

Harbers houdt dwangsommen van asielzoekers in stand

Dwangsommen afschaffen ziet de VVD-bewindsman niet zitten.

Dwangsommen afschaffen ziet de VVD-bewindsman niet zitten.

Den Haag - Er is voorlopig weinig te doen aan dwangsommen die door asielzoekers worden geëist voor te lange asielprocedures. Dat zegt staatssecretaris Mark Harbers (Justitie) nadat bekend is geworden dat deze dwangsommen afgelopen jaar in totaal zijn opgelopen tot meer dan een miljoen euro. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet oplopende wachttijden voorkomen om te zorgen dat asielzoekers geen dwangsommen meer eisen. Zoeken naar en inwerken van nieuw personeel kan nog maanden duren, aldus Harbers.

Dwangsommen afschaffen ziet de VVD-bewindsman niet zitten.

Dwangsommen afschaffen ziet de VVD-bewindsman niet zitten.

Dwangsommen afschaffen ziet de VVD-bewindsman niet zitten. „Goed dat ons rechtsbestel waarborgen biedt, er zijn niet voor niks wettelijke termijnen.” Harbers vindt het dan ook ’aan de overheid om het zo goed mogelijk te doen’.

Grote achterstanden

De IND heeft asielzoekers het afgelopen jaar meer dan een miljoen euro aan dwangsommen uitbetaald omdat ze niet tijdig kon beslissen over verblijfsaanvragen. De dienst heeft een grote achterstand opgelopen met het afhandelen van verblijfsaanvragen, waaronder asielaanvragen, zo erkent een woordvoerder van de IND na een bericht in de Volkskrant. Er liggen nog meer claims op de plank, waardoor de schade dit jaar nog oploopt. Personeel van de IND is niet berekend op een toenemend aantal asielaanvragen, zeker omdat recente aanvragen complexer zijn dan voorheen.

Harbers vindt het te kort door de bocht om dwangsommen onmogelijk te maken bij lange asielprocedures. Ook al gaat dat geld soms naar asielzoekers die niet eens recht hebben op asiel. „Dat zorgt voor een dilemma. Er zijn mensen die wel recht hebben op asiel, voor die mensen is het goed dat die termijnen er zijn.”

De staatssecretaris steekt de hand in eigen boezem en kondigt voor de zoveelste keer aan dat er meer mensen worden aangesteld bij de IND. „Ik wil ook niet dat we werk gaan afraffelen.”