Nieuws/Binnenland
279513778
Binnenland

Met vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk naar Museumplein

Politiepaard aangevallen met ploertendoder bij verboden protest

Op beelden is duidelijk een ploertendoder te zien.

Op beelden is duidelijk een ploertendoder te zien.

AMSTERDAM - Bij de verboden demonstratie van ’Nederland in Verzet op het Amsterdamse Museumplein is een politiepaard aangevallen met een ploertendoder. Een verdachte is daarvoor aangehouden. Dat bevestigt de Amsterdamse politie, die de opgelopen spanningen hekelt nadat de middag aanvankelijk nog rustig begon. „Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid.”

Op beelden is duidelijk een ploertendoder te zien.

Op beelden is duidelijk een ploertendoder te zien.

Op beelden van de demonstratie is te zien dat een van de actievoerders rondloopt met zo’n ploertendoder. Dat is een wapenstok met aan het einde een zware metalen knop, die zwaar letsel toe kan brengen. Om die reden valt het wapen onder categorie I van de Wet wapens en munitie en is het verboden om te bezitten, laat staan om te gebruiken.

De Amsterdamse politie laat weten dat er een verdachte met een ploertendoder is aangehouden. Hij viel daarmee een politiepaard aan. Het dier raakte daarbij gewond, laat de Amsterdamse politie desgevraagd aan De Telegraaf weten. Met de opzittende ruiter gaat het naar omstandigheden goed.

Bij de demonstratie, die vooraf was verboden maar toch zeker tweeduizend mensen en ook kinderen op de been bracht, werden in totaal 143 mensen gearresteerd. Vijftien van hen zitten vast wegens openlijke geweldpleging, en de rest vanwege het negeren van een bevel. Die laatste groep kan waarschijnlijk binnen een uur of zes weer gaan, zegt een politiewoordvoerder zondagavond. Bij de confrontaties met de ordetroepen vielen meerdere gewonden. Op sociale media gaat een video rond van een zwaar bebloede man met tulband om zijn hoofd. Hij klaagt in het filmpje over ’pure intimidatie van de politie’.

Ook volkszanger Dave Roelvink kreeg klappen van de ME, toen hij op zijn slippers een kijkje kwam nemen en de situatie live uitzond op Instagram.

Wapentuig

Demonstranten en relschoppers blijken verschillende wapens en ander vechtmateriaal te hebben meegenomen. Diverse beelden bevestigen dat nieuws. Toen actievoerders weigerden naar huis te gaan, liep het uit op botsingen met de ME. Ook werd een waterkanon ingezet. „Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich”, aldus de gemeente in een verklaring.

Optreden was noodzakelijk, aldus de gemeente, „vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde.”

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.

Tips of beelden? Gebruik onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop