Nieuws/Binnenland
2796611
Binnenland

Sinterklaasbedreiger Michael van Zeijl opnieuw opgepakt

Michael van Zeijl

Michael van Zeijl

HAARLEM - Na het kort geding van dinsdag dat de stichting Majority Perspective had aangespannen om de huidige landelijke intocht van Sinterklaas te voorkomen, is bestuurslid en Sinterklaasbedreiger Michael van Zeijl gearresteerd.

Michael van Zeijl

Michael van Zeijl

Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Telegraaf. De politie meldde dat een 37-jarige man uit Utrecht is opgepakt vanwege intimidatie van de goedheiligman op sociale media.

Van Zeijl was eerder aanwezig tijdens het kort geding dat Majority Perspective – dat bestaat uit leden van De Grauwe Eeuw en Geen 4 mei voor ’ij’ – had aangespannen tegen meerdere partijen, waaronder de gemeente Zaanstad, de Nederlandse Staat en publieke omroep NTR. Tijdens de zitting weigerde hij, net als twee andere bestuursleden van de stichting, op te staan toen de rechtbank binnenkwam. Dit wordt gezien als respectloos.

Van Zeijl heeft in de voorbije periode meerdere uitingen op sociale media gedaan waarmee hij een aanslag op Sinterklaas suggereerde. Zo postte hij een foto van de sint op de plek in de auto waar de Amerikaanse president John F. Kennedy zat toen hij werd vermoord. Ook liet hij een petje zien met als opdruk ‘Sinterklaas sniper’, waarbij dat laatste woord ‘scherpschutter’ betekent.

Op de ochtend van de zitting werd er op een Twitter-account met de naam van Van Zeijl opnieuw hard uitgehaald. Daar werd gemeld dat de linksradicaal met de trein op weg was naar de zitting ‘om Zwarte Piet te euthanaseren’. Tijdens de zitting droeg hij een shirt met het provocerende opschrift ‘Goodnight Zwarte Piet’.

Vorig jaar werd Michael van Zeijl, het gezicht van De Grauwe Eeuw preventief opgepakt omdat hij had gedreigd om Sinterklaas te vermoorden: ’Liefst tijdens de nationale intocht zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn botsplinters bedekt zitten.’

Hij werd in hechtenis genomen waardoor hij vast zat tijdens de aankomst van de goedheiligman en kreeg van de rechter een boete van 300 euro.

Anti-Piet-activisten mogen Zaanstad niet in

Vier activisten tegen Zwarte Piet mogen vrijdag en zaterdag niet in de buurt van de Zaanse Schans zijn, waar de nationale intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden. Ze kregen deze maatregel van de gemeente Zaanstad dinsdagmiddag uitgereikt, Dat gebeurde tijdens de aanhouding van Van Zeijl.