Nieuws/Buitenland
2801391
Buitenland

Groep migranten weigert schip te verlaten

MISRATA - Tientallen geredde migranten weigeren aan land te gaan in Libië. Ze hebben zich verschanst aan boord van een containerschip in de stad Misrata, zegt een medewerker van de Libische kustwacht.

De bemanning van het schip heeft vorige week meer dan negentig migranten gered op zee. Na onderhandelingen zouden veertien van die migranten zich bereid hebben getoond te ontschepen, zeggen hulpverleners en een kustwachtofficier. Het gaat onder meer om een Soedanese moeder en haar baby.

Anderen opvarenden weigeren resoluut het schip te verlaten. ,,Toen ik werd onderschept door dit schip dacht ik naar Malta of Italië gebracht te worden'', zei een 19-jarige Soedanees telefonisch. ,,Ik wil liever dood dan naar Libië. Dat is een gevangenis.'' Een andere tiener uit Soedan vertelde dat zijn broer en een vriend in Libië zijn gedood door mensensmokkelaars.

Patstelling duurt al enkele dagen

De patstelling duurt ondertussen al enkele dagen. De kustwacht heeft hulporganisaties toestemming gegeven zich over de migranten te ontfermen, vertelde Julien Raickman van Artsen zonder Grenzen. Hij pleitte voor een geweldloze oplossing.

De geredde opvarenden komen onder meer uit Eritrea, Somalië en Bangladesh. ,,We hebben mensen gesproken die martelingen hebben ondergaan op de migratieroute'', zei Raickman, die wil dat de meest kwetsbare migranten niet worden opgesloten. ,,Het lijkt abnormaal dat de Verenigde Naties geen alternatief kan voorstellen voor die mensen.''