Nieuws/Buitenland
280563
Buitenland

Lavrov belt met Tillerson

MOSKOU - De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft vrijdag zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson gebeld en beklemtoond dat Rusland graag met de VS samenwerkt. Lavrov zei dat de twee landen hun relatie moeten normaliseren en samenwerken in zaken die de hele wereld aangaan.

Hij bevestigde dat Kremlin heeft besloten het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland fors terug te dringen, omdat Washington vijandelijke stappen heeft ondernomen tegen Rusland. Het aantal Amerikaanse diplomaten moet per 1 september omlaag naar 455, evenveel als het aantal Russische diplomaten in de VS. Verder mogen Amerikaanse diplomaten geen gebruik meer maken van een datsja-complex en een opslagloods.

Het Kremlin reageert zo alsnog op sancties die de VS in de nadagen van het presidentschap van Barack Obama instelden naar aanleiding van Ruslands vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Bovendien besloot het Amerikaanse Congres deze maand nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland.