Nieuws/Binnenland
28060
Binnenland

Politie wil meer capaciteit om cokesmokkel aan te pakken

ROTTERDAM - De markt wordt overspoeld door cocaïne en de prijzen zijn gedaald, constateert korpschef Frank Paauw. Corruptie wordt daardoor volgens hem in de hand gewerkt. In de Rotterdamse haven worden dit jaar vangstrecords gebroken en is cocaïne voor ettelijke honderden miljoenen euro’s aan groothandelswaarde onderschept. Door toename van het aanbod is ook meer opsporing nodig, aldus de korpschef.

De douane wil de personeelsinzet juist verminderen, maar door protest van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt nu met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) overleg gevoerd over die inzet.

Het ministerie spreekt tegen dat de opsporingscapaciteit wordt ingekrompen. De douane in Rotterdam blijft met circa 1400 douaniers op sterkte, aldus een woordvoerder, maar wel wordt in de plannen menskracht verschoven naar het analyseren van vervoersstromen. Daardoor wordt opsporingscapaciteit verplaatst en verbeterd, maar niet verminderd.

Daling aantal misdrijven

De politie meldt verder dat de daling van het aantal misdrijven in de stad sinds 2012 doorzet, van 131.000 toen naar 107.000 nu. Dit jaar is in de Maasstad een vermindering van 3 procent geregistreerd.

Gewezen wordt ook op gunstige CBS-cijfers. Het aantal Rotterdammers dat tussen 2006 en 2015 met criminaliteit werd geconfronteerd, is met bijna 40 procent afgenomen. Zo daalde het aantal woninginbraken sinds 2012 van 9100 naar 6000 nu, vooral in de wijken in Rotterdam-Zuid. Ook straatroven en overvallen laten een dalende trend zien.

Terreurmaatregelen kosten tijd

Wel merkt de korpschef op dat de politie veel tijd kwijt is aan maatregelen tegen mogelijke terreur, de opvang van verwarde personen en de toenemende spanningen in de samenleving, zoals rond de intocht van Sinterklaas. Daarvoor werden 450 agenten ingezet.

Daarnaast uit Paauw zijn zorgen over het vuurwapengebruik in de stad, soms op klaarlichte dag en met groot gevaar voor omstanders. Hij noemt dat ’onaanvaardbaar’, met als voorbeeld het feit dat in februari van dit jaar een kogel vanaf de straat in de slaapkamer van een baby terechtkwam. Vanwege de maatschappelijke onrust is een speciaal opsporingsteam aan het werk gezet.