Nieuws/Buitenland
280788680
Buitenland

VS opent grenzen Canada en Mexico voor gevaccineerden in november

WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen vanaf begin november hun grenzen met Canada en Mexico openen voor volledig gevaccineerde reizigers, meldden dinsdag (lokale tijd) drie vooraanstaande leden van het Congres, onder wie de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer. Daarmee komt een einde aan reisbeperkingen die al sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 van kracht zijn.

De nieuwe regels, die woensdag formeel zullen worden aangekondigd door minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid, zullen betrekking hebben op landgrenzen en overtochten met veerboten. Een exacte datum voor de opheffing van de reisbeperkingen vanuit Canada en Mexico is nog niet bekend.

Niet-Amerikaanse reizigers die over land of per veerboot de Verenigde Staten binnenkomen, moeten gevaccineerd zijn, maar hoeven alleen een bewijs van vaccinatie te tonen als ze daartoe worden verzocht door douanemedewerkers. Een recent negatief testresultaat is sowieso niet vereist. Voor luchtreizigers geldt daarentegen dat ze een vaccinatiebewijs en een recent negatief testresultaat moeten overleggen voordat ze in het vliegtuig mogen stappen.

Eind september maakte het Witte Huis al bekend dat volledig gevaccineerde reizigers uit 33 landen vanaf begin november welkom zijn in de Verenigde Staten. Daartoe behoren onder meer China, India, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de landen uit de Europese Unie. Ook die mededeling is nog niet vertaald naar een exacte datum.