Nieuws/Binnenland
2810710
Binnenland

Organisatie klaagt over ’onredelijke’ eisen

KOZP annuleert busreis naar Den Helder

Den Helder - Actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft de voorgestelde busreis van Amsterdam naar Den Helder afgeblazen. De organisatie klaagt dat het daartoe ’door de politie vrijwel gedwongen’ werd vanwege ’onredelijke eisen’, die overigens niet worden gespecificeerd.

Gedacht werd dat voorstanders van Zwarte Piet de snelweg naar Den Helder zouden kunnen blokkeren, zoals dat vorig jaar gebeurde tijdens de intocht in Dokkum. Daardoor waren er allerlei veiligheidsmaatregelen nodig. Volgens KOZP gaan die te ver en wordt het ’demonstratierecht ingeperkt’.

De actieclub wilde aanvankelijk met een groepje Amsterdamse symathisanten demonstreren bij de intocht van Sinterklaas. Dat gaat nu niet door. Wel zullen inwoners van Den Helder ’het protest voortzetten’.

’Onredelijke eisen’

KOZP klaagt in een persbericht dat er vanaf het begin ’zeer beperkende voorwaarden’ werden opgelegd, waaronder het inhuren van verplichtte professionele beveiligers, en dat de politie blijkbaar nieuwe ’onredelijke eisen’ hebben opgeworpen vanwege angst voor een blokkade.

„Er was reeds een bus gereserveerd om de groep van Amsterdam naar Den Helder te brengen. Op vrijdagavond na 22.00 uur werd KOZP door de politie vrijwel gedwongen om de busreis af te blazen”, aldus de organisatie, die verder niet vertelt waar die ’dwang’ dan uit bestond.

Demonstraties

In Zaanstad, Groningen, Amstelveen, Den Haag, Den Helder, Dokkum, Eindhoven, Gouda, Leeuwarden, Weesp, Rotterdam en Zwolle zijn demonstraties aangekondigd van bewegingen die tegen Zwarte Piet protesteren.