Nieuws/Buitenland
281157209
Buitenland

Arts speculeert: ’Zorgen lijken te groeien’

Donald Trump naar Walter Reed militair ziekenhuis gebracht: ’Bedankt voor de steun’

De Amerikaanse president Donald Trump begroet journalisten.

De Amerikaanse president Donald Trump begroet journalisten.

WASHINGTON - De met corona besmette Amerikaanse president Trump is vrijdag overgebracht naar het militaire hospitaal Walter Reed in Bethesda. Dat gebeurt uit ’een overvloed aan voorzorg’, aldus woordvoerder Kayleigh McEnany van het Witte Huis. „Gaat goed, denk ik”, tweette Trump ’s avonds laat vanuit het ziekenhuis. „Dank aan iedereen. LOVE!!!” Trumps helikoptervlucht naar het ziekenhuis werd live uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszenders.

De Amerikaanse president Donald Trump begroet journalisten.

De Amerikaanse president Donald Trump begroet journalisten.

Trump liep met een mondkapje op, en op eigen kracht naar de helikopter die hem in een korte vlucht naar het militaire ziekenhuis Walter Reed bracht. Hij stak herhaaldelijk zijn duim op toen hij langs de verzamelde media kwam. Het was de eerste keer dat de Amerikanen de president weer zagen sinds het nieuws van zijn coronabesmetting.

Ondertussen vraagt zoon Eric Trump om ’mee te bidden’. Verschillende artsen hebben de verhuizing naar het ziekenhuis aangeraden. Trump kan daar meteen de juiste zorg krijgen, mocht het nodig zijn. Trump zal ’een paar dagen’ blijven.

Meteen na aankomst bij het ziekenhuis werd een video gedeeld op Trumps twitter-account. Trump bedankte daarin voor alle steun. „Volgens mij gaat het prima met me, maar we gaan zorgen dat dit goedkomt.” Het filmpje is kort, en het valt op dat Trump een ietwat schorre stem heeft. „Ik wil iedereen bedanken voor de geweldige steun. Ik maak het volgens mij heel goed. De First Lady ook”, liet Trump in de zeer korte videoreactie weten.

Tekst loopt verder onder video.

Trump zou lichte koorts hebben, is van een ingewijde vernomen. Hij is met de presidentiële helikopter, de Marine One, vanuit het Witte Huis weggevlogen. Journalisten werden op enig moment weggehouden van de heli. Korte tijd later stapte hij uit bij het ziekenhuis dat in de buurt van Washington ligt.

President Trump stapt de helikopter uit.

President Trump stapt de helikopter uit.

Op de Amerikaanse televisiezenders werd geschrokken gereageerd op de beelden van de president die naar het ziekenhuis vloog. Op CNN werd gesproken over „een trieste en moeilijke gebeurtenis.” Op Fox News noemden de presentatoren het „ontnuchterend.” En gevaarlijk bovendien: „Het coronavirus heeft onze commander in chief bereikt.”

De ziekenhuisopname is een voorzorgsmaatregel, verzekert het Witte Huis.

Nog steeds ’in charge’

Er zullen de komende dagen tests worden gedaan. Trump zal bovendien doorgaan met zijn werk, zegt een woordvoerder.

De president zal ’gewoon’ vanuit het ziekenhuis blijven werken, aldus de woordvoerster van het Witte Huis. Trump verblijft in een speciale presidentiële suite in het militaire ziekenhuis. De suite is uitgerust met veilige communicatielijnen naar buiten.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat Trump zijn presidentiële bevoegdheden niet aan vice-president Mike Pence heeft overgedragen. In de Amerikaanse grondwet is geregeld dat wanneer de president niet bij machte is de taken uit te voeren, de vice-president dan het gezag overneemt. Reagan deed dit in 1985 toen hij geopereerd werd. Maar dat is nu niet nodig. „De president heeft de leiding”, zo liet het Witte Huis weten.

’Niet wat Witte Huis wil’

Trump heeft milde symptomen, zegt het Witte Huis. Amerikaanse media melden dat hij een lichte koorts heeft, een verstopte neus en een kuchje.

Het Witte Huis benadrukt dat het puur om voorzorg gaat. „Dit is het juiste om te doen, lijkt mij. Maar zonder twijfel, dit is niet wat het Witte Huis zou willen zien”, reageerde Trumps voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton bij CNN.

Bij een eerdere wereldleider die besmet raakte, de Britse premier Boris Johnson, werd eerder ook over ’voorzorg’ gesproken toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Later bleek dat Johnson veel dichter bij de dood was en dat ministers ’s nachts voor hem hadden gebeden.

Het zwaarbeveiligde Walter Reed National Military Medical Center, waar meerdere presidenten tijdens hun regeerperiode zijn behandeld.

Het zwaarbeveiligde Walter Reed National Military Medical Center, waar meerdere presidenten tijdens hun regeerperiode zijn behandeld.

’Zorgen groeien’

Dr. Sanjay Gupta, een bekende dokter en tv-commentator, vindt de signalen vanuit het Witte Huis zorgelijk. „De president wordt razendsnel naar het ziekenhuis gebracht. Het laat een niveau van bezorgdheid zien. Die is steeds groter geworden sinds de besmetting, heb ik begrepen toen ik met mensen in het Witte Huis sprak. Alles is snel gegaan. Het lijkt me een goed idee om hem naar het Walter Reed te brengen, want ze hebben daar de beste faciliteiten, maar het is geen beslissing die makkelijk wordt genomen.”

Experimentele behandeling

Eerder op de dag meldde het Witte Huis dat Donald Trump ’vermoeid maar opgewekt’ was. Uit een verklaring van zijn lijfarts blijkt dat Trump een experimentele behandeling met synthetische antilichamen krijgt. De behandeling is nog in de testfase en is nog niet officieel goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Melania lijkt minder klachten te hebben. Zij heeft ’een licht hoestje en hoofdpijn’.

De ziekte van Trump gooit roet in het eten van zijn herverkiezingscampagne. Alle bijeenkomsten zijn tot nader order afgelast, alles zal hooguit nog online plaatsvinden.

Meer Trump-vertrouwelingen besmet

De bijeenkomst van afgelopen zaterdag waarop Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof Amy Coney Barrett werd gepresenteerd, lijkt een bron van infecties te zijn geweest. Inmiddels hebben zeven gasten positief getest. Onder hen twee senatoren. Voormalig topadviseur van de president Kellyanne Conway was vrijdagavond laat de zevende besmetting. Bij de bijeenkomst zaten de gasten dicht op elkaar en werden weinig mondkapjes gedragen.

In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ is de voormalige campagnestrateeg van Bill Clinton te gast, Hans Anker. De Amerikakenner vertelt wat Trump nu nog kan doen om de verkiezingen te winnen. Luister ’m hier:

Pelosi niet op de hoogte gesteld

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is niet op de hoogte gebracht over de toestand van president Donald Trump, die vrijdagavond werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt een medewerker van Pelosi aan nieuwszender NBC. Een etmaal eerder maakte Trump bekend dat hij besmet is met het coronavirus.

Mochten de Amerikaanse president en vice-president iets overkomen, waardoor ze hun taken niet meer kunnen vervullen, dan is de 80-jarige Pelosi als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de volgende in de rangorde voor het vervullen van de presidentiële taken. Pelosi is sinds 1987 lid van het Huis en sinds 2003 de voorzitter van de Democraten in het Huis.

Biden stopt met negatief campagnemateriaal

Trumps rivaal in de presidentsverkiezingen Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat, heeft besloten alle negatieve advertenties en video’s over Trump terug te trekken. Dat geldt zowel op internet als in de traditionele media, melden Amerikaanse media. Biden is negatief getest.

De voormalig vicepresident wenst Trump en zijn vrouw Melania „een snel herstel.” De Trump-campagne zal niet stoppen met negatief campagnemateriaal. Een woordvoerder stelt dat de actie van Biden hypocriet is omdat hij in zijn speech wel kritisch op Trump was.

Het eerste verkiezingsdebat is totaal ontspoord. Toch is Amerikakenner en debatdeskundige Victor Vlam een hoop opgevallen in alle chaos, laat hij weten in de podcast ’Trump vs. Biden - de strijd’: