Nieuws/Buitenland
281224
Buitenland

Russinnen vrij die vastzaten om sms'jes

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft twee vrouwen gratie gegeven die waren veroordeeld tot jarenlange celstraffen vanwege het versturen van tekstberichten. Ze stuurden sms’jes naar Georgische kennissen over de verplaatsing van Russisch militair materieel op de vooravond van een gewapend conflict met Georgië in 2008.

De vrouwen kregen volgens advocatenvereniging Team 29 acht en twaalf jaar cel voor het versturen van de berichten. Een van de vrouwen zou de tekst „ja, ze bewegen” hebben gestuurd naar een vriend. Daarmee verwees ze naar Russische tanks in Sotsji, vlakbij de grens met Abchazië: een van de regio’s waar Georgië na het conflict de zeggenschap over verloor.

Poetin heeft nu besloten dat de vrouwen de rest van hun straf niet hoeven uit te zitten. De president besloot volgens het Kremlin op humanitaire gronden om gratie verlenen. Hij liet eerder al een derde vrouw voortijdig vrij die vastzat voor een vergelijkbaar vergrijp. De veroordeling van de vrouwen leidde eerder tot kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop