Nieuws/Binnenland
281383
Binnenland

Vallende sterren goed te zien

Asselse Heide

Asselse Heide

Komende nacht is de kans groot dat je vallende sterren ziet. Er dringen dan ongeveer 23 meteoroïden per uur de dampkring binnen en daarbij is het het grootste deel van de nacht helder.

Asselse Heide

Asselse Heide

Het beste kijkmoment is tussen 2 en 4 uur ’s nachts, weet Weeronline. De meeste vallende sterren zullen te zien zijn aan de noordoostelijke hemel.

In de kustprovincies zal het echter soms even bewolkt zijn. De temperaturen liggen in het westen rond de 15 graden en circa 12 graden in het binnenland.

Vallende sterren zijn eigenlijk meteoroïden; ruimtepuin dat is afgebrokkeld van een komeet. Wanneer een meteoroïde de dampkring binnendringt verbranden ze met als gevolg een met het blote oog waarneembaar lichtspoor. Het lichtspoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de vallende ster wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Voor augustus heeft Weeronline ook nog een kijktip. Dan krijgen we namelijk te maken met de Perseïden. Op 13 augustus is het hoogtepunt met ongeveer 44 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland, vanwege het hoge aantal vallende sterren en het feit dat veel mensen vakantie hebben.