Nieuws/Buitenland
2814947
Buitenland

Protesten in Frankrijk tegen verhoging brandstofprijzen; wegen geblokkeerd

’Gele Hesjes’ strijden verder

Demonstranten blokkeerden een weg in Caen gisteren.

Demonstranten blokkeerden een weg in Caen gisteren.

PARIJS - De ’Gele Hesjes’ zijn nog niet klaar met Emmanuel Macron. Maandag wordt voor de derde achtereenvolgende dag geprotesteerd tegen een verhoging van de brandstofprijzen. De in gele hesjes gestoken betogers hebben in verscheidene plaatsen in het land de toegang tot opslagplaatsen van brandstof geblokkeerd.

Demonstranten blokkeerden een weg in Caen gisteren.

Demonstranten blokkeerden een weg in Caen gisteren.

Van onze correspondent

Franse media melden onder meer dat actievoerders brandstofdepots bij Toulouse, Rennes en La Rochelle hebben geblokkeerd.

Ook zijn maandagmorgen weer wegen geblokkeerd zoals bijvoorbeeld de autosnelweg A9 bij Perpignan en de snelweg A16 in het noorden die bij Calais in de richting van België.

De protesten tegen de hoge brandstofprijzen worden vooral via sociale media georganiseerd.

Zaterdag nieuwe acties

De burgerbeweging die protesteert tegen alsmaar stijgende belastingen, beraamt nieuwe acties na een bewogen zaterdag met tweeduizend wegblokkades. Ook gisteren was het op sommige plaatsen onrustig.

Nieuwe De manifestanten willen komende zaterdag een bijeenkomst op het Place de la Concorde in Parijs organiseren. Ze hopen deze week ook ambulanciers en vrachtwagenchauffeurs mee te krijgen. Een al geplande demonstratie van verplegers morgen wordt ook onder de vlag van de Gele Hesjes gevoerd.

’Minder bedeelden benadeeld’

Bijna 300.000 mensen waren afgelopen zaterdag op de been om wegblokkades op te werpen. Ze waren herkenbaar aan de fluorescerende jasjes die automobilisten verplicht in de auto moeten hebben. De manifestanten, die zich voornamelijk online organiseerden, vinden dat president Macron steeds maar dezelfde benadeelt: de Fransen die een eind buiten de grote steden wonen en maar net rond kunnen komen.

Dat de regering de belasting op brandstof verhoogt om schoon rijden te bevorderen, schoot hen in het verkeerde keelgat. Zij maken veel gebruik van hun auto en kunnen zich ook met premies geen elektrische auto veroorloven.

Bovendien staat begin 2019 een tweede taksverhoging op het programma.

Dode bij protest

Lang niet overal verliepen de acties geruisloos. Zaterdagochtend viel er een dode na een ongelukkige aanrijding bij de Gele Hesjes protesten.