Nieuws/Binnenland
281658426
Binnenland

Aangifte tegen organisator ’nazibeurs’

Militariabeurs in Houten.

Militariabeurs in Houten.

HILVERSUM - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Joods Overleg (CJO) gaan aangifte doen tegen de organisator van een nazibeurs in Houten. Dat hebben de organisaties besloten na het zien van beelden van de Militariabeurs, gemaakt door het programma Kassa van BNNVARA.

Militariabeurs in Houten.

Militariabeurs in Houten.

Op de beurs waren veel nazivoorwerpen te koop, waaronder dolken met hakenkruizen en SS-leuzen, SS-insignes, bustes van Adolf Hitler en Duitse eremedailles met hakenkruis. Ook was er een gedragen Jodenster te koop voor 2500 euro met een boekje waarin persoonsgegevens van de draagster stonden.

CJO-voorzitter Ronny Naftaniel noemt de beurs tegenover Kassa „walgelijk” en ziet het als een verheerlijking van het nazi-gedachtegoed. Volgens de twee organisaties CIDI en CJO zet de Militariabeurs met het verkopen van de spullen aan tot haat en geweld.

Organisator Gaston Vrolings ontkent die aanklacht en stelt tegenover het programma dat de beurs een educatief doel heeft en er niets ontoelaatbaars plaatsvindt. Bezoekers zouden volgens hem geen sympathisanten van het nazi-gedachtegoed hebben. „Al veertig jaar bestaan deze beurzen en het zijn doodgewone verzamelaars die de beurs bezoeken”, zegt hij tegen Kassa.