Nieuws/Buitenland
281905
Buitenland

755 Amerikaanse diplomaten moeten Rusland verlaten

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

Moskou - De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag aangekondigd dat 755 Amerikaanse diplomaten Rusland moeten verlaten. Vanaf 1 september zijn de diplomaten niet meer welkom in Rusland.

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

Vrijdag waren de Russische maatregelen al aangekondigd. Het was op dat moment nog niet duidelijk hoeveel diplomaten uit de VS als gevolg van dat besluit Rusland moesten verlaten.

’Geduld is op’

De maatregelen werden zondag door president Poetin bevestigd in een interview op de Russische televisie. Poetin zei dat het geduld van Rusland op is en het afwachten is op een betere relatie met de Verenigde Staten, aldus persbureau TASS.

Het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland moet per 1 september omlaag naar 455, evenveel als het aantal Russische diplomaten in de VS.

’Mogelijk meer strafmaatregelen’

,,Omdat meer dan duizend medewerkers, diplomaten en ondersteunend personeel, nog steeds in Rusland werken, moeten er 755 hun activiteiten in de Russische federatie staken'', zei Poetin in een zondag uitgezonden interview met zender Vesti TV.

De president sloot niet uit dat op termijn meer strafmaatregelen tegen de VS worden ingesteld, maar zei daar op dit moment geen voorstander van te zijn.

Sanctiepakket

De Amerikaanse Senaat had donderdag met grote meerderheid ingestemd met een sanctiepakket dat onder meer Rusland treft. President Donald Trump had al laten weten die strafmaatregelen te zullen goedkeuren. De relatie tussen de landen staat al langer onder druk, onder meer vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

ZIE OOK: Diplomatieke sancties Rusland tegen VS

De vorige Amerikaanse president Barack Obama had eind vorig jaar al 35 Russische diplomaten de VS laten uitzetten. Poetin sloeg toen niet direct terug met tegenmaatregelen. Hij verklaarde eerst te willen kijken hoe de opvolger van Obama, president Trump, zich zou opstellen tegenover Moskou.

Meerdere diplomatieke posten

De VS hebben meerdere diplomatieke posten in Rusland. De ambassade staat in Moskou, maar er zijn ook consulaten in Sint-Petersburg, Jekaterinenburg en Vladivostok.

Een bron binnen de Amerikaanse ambassade zei vrijdag dat de VS ongeveer 1100 diplomaten en medewerkers in Rusland hebben. Het zou niet alleen gaan om Amerikanen, maar ook om personeelsleden met de Russische nationaliteit.