Nieuws/Buitenland
282038011
Buitenland

Britten hebben de primeur

EMA: landen kunnen Covid-pil met spoed inzetten

LONDEN - Europese landen zouden de Covid-pil van MSD alvast kunnen gaan gebruiken voordat het hele goedkeuringsproces is afgerond. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam donderdag laten weten. De organisatie zegt bereid te zijn om de landen daarbij te adviseren. De Britten gaan al over tot de coronapil.

Het EMA kijkt mee met de proeven naar de pil, die donderdag in Groot-Brittannië is goedgekeurd. Dat meekijken heet een rolling review en is de laatste stap voordat MSD daadwerkelijk toelating aanvraagt. Het EMA kan niet aangeven wanneer dat eindoordeel er is. Ook in de Verenigde Staten loopt een aanvraag voor goedkeuring.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de coronapil via een Europese inkoopprocedure is ingekocht. Hoeveel Nederland er krijgt is nog niet duidelijk. Het ministerie wacht „de reguliere route van toelating via het EMA af”, aldus een woordvoerder. „Het is belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan naar hoe veilig en werkzaam het is.”

De Covid-pil heet molnupiravir. Mensen die positief testen op het coronavirus kunnen die pil slikken om de corona-symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. Dat moet het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen helpen terugdringen.

Proefpersonen

Merck, het moederbedrijf van MSD, heeft de Covid-pil uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo - een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.

De Verenigde Staten hebben alvast 1,7 miljoen behandelingen besteld en Groot-Brittannië kocht al 480.000 pakketten.