Nieuws/Binnenland
282170894
Binnenland

Tekort aan personeel: spoedeisende hulp Zoetermeer deels dicht

ZOETERMEER - Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer sluit wegens personeelstekort de spoedeisende hulp (SEH) drie dagen in de week, van dinsdag 08.00 uur tot vrijdag 08.00 uur. De tijdelijke maatregel zal duren van 2 augustus tot 1 oktober. Het hospitaal heeft ertoe moeten besluiten wegens „de combinatie van landelijke krapte op de arbeidsmarkt en ziekteverzuim.”

Het lukt niet de bezetting voor 24 uur per dag rond te krijgen door tekort aan gespecialiseerd personeel (SEH-artsen) op de afdeling. Met omliggende ziekenhuizen, de ambulancedienst en de huisartsen in de regio wordt de komende week besproken hoe de continuïteit en veiligheid van de zorg moeten worden gehandhaafd.

Het LangeLand is het enige ziekenhuis in Zoetermeer zelf. In omliggende steden liggen onder meer de vestigingen van het HagaZiekenhuis en het Gouda Groene Hart Ziekenhuis.

David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), noemt het een heftig besluit. „Het nieuws overviel me. Dit moet een lastige beslissing zijn geweest voor het ziekenhuis”, zegt de voorzitter.

Tekort SEH-artsen

Andere ziekenhuizen sluiten momenteel nog niet tijdelijk hun spoedeisende hulp, maar het tekort aan SEH-artsen herkent Baden. „In Nederland hebben we nu zo’n zeshonderd spoedeisendehulpartsen, terwijl we er eigenlijk 1200 nodig hebben.”

Volgens de kwaliteitseisen moet op elke spoedeisende hulp een SEH-arts of een medisch specialist met aanvullende cursussen aanwezig zijn. Als die er beide niet zijn, dan moet er een arts-assistent aanwezig zijn met minimaal een jaar ervaring. „In de meeste ziekenhuizen wordt het tekort in uiterste nood met arts-assistenten opgelost, maar blijkbaar was dit voor LangeLand niet mogelijk”, zegt Baden.

Patiëntenfederatie Nederland betreurt de tijdelijke sluiting, maar snapt dat er sprake is van overmacht. „Wat er niet is, kun je niet maken”, zo klinkt het berustend. De federatie vindt het een goede zaak dat er andere opvang voor de patiënten geregeld wordt, maar „leuk is het niet.”