Nieuws/Binnenland
282303
Binnenland

Ontruiming Fort Oranje begonnen

Rijsbergen - De ontruiming van 48 stacaravans op veld F van de probleemcamping Fort Oranje in de gemeente Zundert is maandag zonder incidenten begonnen. Met hoogwerkers worden de sterk verouderde stacaravans op diepladers geplaatst en weggereden. De ontruiming gaat enkele dagen duren.

Een woordvoerster van de gemeente zegt met een zekere opluchting dat incidenten tot dusver zijn uitgebleven. ,,Dit is een vervelende situatie voor alle betrokkenen. Er wonen hier behalve criminelen tenslotte ook mensen die hier probleemloos verblijven'', zegt zij. Wegens de leefomstandigheden op het kampeerterrein is ontruiming volgens de gemeente noodzakelijk, omdat Fort Oranje als een criminele vrijstaat wordt beschouwd.

De ontruiming van het eerste deel van de camping was donderdag aangekondigd. Het gaat om een veld met stacaravans waar vooral arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië en seizoenswerkers wonen. Voor enkele van de bewoners op het veld is een uitzondering gemaakt, onder meer omdat zij in een zorgtraject zitten en hulp nodig hebben bij herhuisvesting.

De gemeente Zundert nam het beheer van de camping in juni over. Binnen een jaar moeten alle gasten op de camping vertrokken zijn.

Een van de bewoners die een bevel tot vertrek heeft gekregen, spant daarover deze week een kort geding aan bij de voorzieningenrechter in Breda. Zijn onderkomen wordt tot die tijd ongemoeid gelaten, zegt deze hondentrainer Jerry (hij wil zijn achternaam niet prijsgeven), terwijl hij de hoogwerkers gadeslaat. Hij vindt dat hij ten onrechte op stel en sprong van de camping wordt gestuurd. ,,Onmenselijk'', noemt hij die beslissing. Volgens hem is de bewoners van Fort Oranje beloofd dat ze nog maximaal een jaar mochten blijven.

Voor een handvol bewoners op veld F is een uitzondering gemaakt. Hun caravans worden nog niet verwijderd. Tot die uitzonderingen behoort ook Fort Oranje-bewoner Martin Huisman, de vader van het vermoorde Meisje van Nulde, Rowena Rikkers. Hij zit in een zorgtraject en voor hem wordt naar vervangende huisvesting gezocht. ,,Zo ga je niet met mensen om'', zegt Huisman. ,,Het lijkt wel of er een ontploffing is geweest en we in Irak zitten. Ze hadden ons wat meer tijd moeten geven.''

Verslaggeefster Eva Gabeler is maandag in Rijsbergen en doet later vandaag verslag van de ontruiming.