Nieuws/Buitenland
2823492
Buitenland

Senatoren willen onderzoek naar Bin Salman

Mohammed bin Salman.

Mohammed bin Salman.

WASHINGTON - De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Senaat dringen bij de regering van president Donald Trump aan op een onderzoek of de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Mohammed bin Salman.

Mohammed bin Salman.

De senatoren zeggen dit na het nieuws dat Trump, hoewel hij de moord op Khashoggi niet goedkeurt, van plan is een „standvastige” bondgenoot van Riyad te blijven. De president sluit niet uit dat de machtige Saoedische kroonprins kennis had van de moord op de journalist.

Senatoren Bob Corker van de Republikeinen en Bob Menendez van de Democraten hebben een brief aan Trump gestuurd waarin ze een beroep doen op een mensenrechtenwet, die de president opdraagt te onderzoeken of een buitenlands persoon verantwoordelijk is voor een mensenrechtenschending.

Sancties

De Republikeinse senator Lindsey Graham maakte ook bekend dat er vanuit beide partijen steun is voor sancties tegen Saoedi-Arabië, „dat is inclusief bepaalde leden van de Koninklijke familie, voor de barbaarse daad die ingaat tegen alle beschaafde normen.”

Afgevaardigde Eliot Engel, de hoogste Democraat in de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, zei dat Washington zijn mogelijkheid om wapens te verkopen aan het land moet inzetten om zo het gedrag van de Saoedi’s te beïnvloeden. President Trump had echter al laten weten dat hij geen wapencontracten met Saoedi-Arabië zal intrekken. „Dat zou een domme zet zijn.”