Nieuws/Binnenland
2823702
Binnenland

1,3 miljard schade door fileleed

’Trucks lopen vaker vast’

Amsterdam - Doordat trucks door meer en langere files vaker stilstonden of moesten omrijden, leed het bedrijfsleven vorig jaar 1,3 miljard euro schade, 3% meer dan het jaar ervoor. Brancheorganisaties TLN en Evofenedex vragen het Rijk versneld knelpunten op de Nederlandse wegen aan te pakken.

In de file top-20 staat de A4 tussen Burgerveen en het Prins Clausplein op nummer één, met 23,8 miljoen euro schade, blijkt uit onderzoek van Panteia.

TLN-voorzitter Arthur van Dijk noemt de nieuwe cijfers schokkend. „Als er niets gebeurt, loopt de schade alleen maar verder op omdat de files komende jaren langer en talrijker worden.”

Door de vertragingen komen producten vaker te laat in de winkels en fabrieken. „Deze kosten kunnen leiden tot een stijging van de economische schade tot wel 30 procent”, stelt Joost Sitskoorn, directeur van Evofenedex.

In veel gevallen zijn er nog geen harde plannen om de files aan te pakken door gebrek aan geld van het kabinet. De twee ondernemersorganisaties denken niet alleen aan wegverbreding.

„Soms is het slimmer inrichten van de weg de beste oplossing, bijvoorbeeld door verkeer zo min mogelijk te laten weven. In andere gevallen is een verbetering van het openbaar vervoer noodzakelijk. Apps met alle opties moeten reizigers sneller en actueler adviseren over routes, reistijd en vervoermiddel. Een kilometerheffing voor alle verkeer moet ook bespreekbaar zijn.”