Nieuws/Binnenland
282590529
Binnenland

Eerst was het verveling en vuurwerkverbod, nu avondklok

Urk verandert in oorlogszone: noodbevel van kracht

URK - De avondklok heeft Urk zaterdagavond veranderd in een grimmig decor dat wel lijkt op een oorlogszone. Demonstranten tegen de nieuwe en zware corona-maatregel staken een GGD-testlocatie in brand in de haven en gooiden met vuurwerk en bierflesjes naar de talrijke politieagenten. Een noodbevel is afgekondigd.

De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie laten weten „zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen” van zaterdagavond in Urk. „Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD”, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.

„Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen”, staat in de verklaring.

Tekst loopt door onder de video.

Gespannen sfeer

Daarmee kwam de onrust op het voormalige visserseiland, na maanden van eerdere ongeregeldheden, tot een voorlopig hoogtepunt. De politie had de situatie urenlang geheel niet onder controle en daarmee was de sfeer in het havengebied uiterst gespannen.

Eén demonstrant werd gearresteerd en belaagd door een fel bijtende politiehond. Schreeuwend van de pijn werd de jonge Urker afgevoerd. Het is één van de vele aanhoudingen die zijn verricht.

Tekst loopt door onder de tweet.

De botsing met de reljeugd ging er hard aan toe. Politieagenten sloegen op de vlucht als er met zwaar vuurwerk op ze werd gegooid. Tegelijkertijd schoten demonstranten huizen binnen zodra de agenten charges uitvoerden.

Op filmbeelden op sociale media is te zien hoe jongeren na 21.00 zaterdagavond de deur van de GGD-testlocatie intrapten. Daarna brak er brand uit. Testen op het coronavirus is er voorlopig niet meer mogelijk, want het onderkomen is volledig verwoest.

Baldadigheid

De conservatieve dorpsgemeenschap reageerde eerder al afkeurend op de steeds terugkerende onlusten. „Het is pure baldadigheid”, stelde een kerkganger op een zondagmorgen tegen de Telegraaf. Als redenen werden toen het vuurwerkverbod en verveling aangedragen. Nu is het de avondklok.

Burgemeester Cees van den Bos liet op Twitter weten dat hij zich schaamt. „Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor deze gebeurtenissen.” Vorig jaar stelde hij al dat de reljeugd ’het imago’ van Urk ’te grabbel’ had gegooid. Toen de rellen doorgingen verzuchtte hij in december: „Dit is Urk niet meer.”

Nadat de ME en Marechaussee rond half twaalf ’s avonds arriveerden, keerde de rust terug op straat. Gemeentewerkers begonnen aan het opruimen van stenen, kapot glas, vuurwerkresten en verbrand materiaal. Zondagochtend luiden de kerkklokken weer over het vissersdorp.