Nieuws/Buitenland
2827332
Buitenland

500 koeien, drie auto’s en 10.000 dollar:

Kindbruid verkocht via veiling op Facebook

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Via een veiling op sociale media is onlangs een 16-jarig meisje uit Zuid-Soedan verkocht. Dat leverde haar vader 500 koeien, drie auto’s en 10.000 dollar op.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

De veiling omtrent de tiener werd op 25 oktober op Facebook geplaatst. Volgens kinderrechtenorganisatie Plan International deden vijf mannen een bod. Onder hen zouden ook enkele belangrijke officials van de Zuid-Soedanese overheid zijn, zo meldt Het Nieuwsblad.

Volgens de Zuid-Soedanese Nationale Alliante van Vrouwelijke Advocaten was het niet de familie, maar iemand uit de directe omgeving het meisje online. „Collega’s konden met de moeder van de bruid spreken, en zij was er niet blij mee”, aldus Suzy Natana, woordvoerder van de organisatie.

Het feit dat Facebook zich laat gebruiken om een kindbruid te verhandelen, lokt wereldwijd verontwaardiging uit. Zo zegt George Otim, directeur van Plan International in Zuid-Soedan: „Dat een meisje vandaag verkocht kan worden op de grootste socialenetwerksite ter wereld is ongelooflijk. Het barbaarse gebruik van deze technologie doet denken aan de slavenmarkten uit het verre verleden.”

Facebook benadrukt dat de veiling op 9 november, 15 dagen na de start, uit de lucht werd gehaald. ” We hebben het bericht in kwestie verwijderd, en de bijhorende account permanent verwijderd”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.”

Op het moment dat Facebook het bericht verwijderde, was het meisje al een week getrouwd met de man die haar had gekocht.