Nieuws/Binnenland
2827668
Binnenland

Voorlopige uitslag:

Dit zijn de grote winnaars van de raadsverkiezingen

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

DEN HAAG - De stembureaus in 37 gemeenten zijn woensdagavond om 21.00 uur gesloten. De opkomst bij die verkiezingen viel laag uit. De opkomst bij die verkiezingen in Groningen, Haren en Ten Boer bedroeg woensdag 44,1 procent. De drie gemeenten, met in totaal zo’n 190.000 kiesgerechtigden, worden per 1 januari samengevoegd.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

In de nieuwe fusiegemeente zijn 45 zetels te verdelen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd D66 de grootste partij in Groningen en Haren, in Ten Boer was dat Algemeen Belang, gevolgd door het CDA. Bij die verkiezingen was er sprake van veel hogere opkomstpercentages. In Groningen was die toen 54,5 procent, in Haren 75,5 procent en in Ten Boer 64,6 procent.

In nog eens 34 gemeenten vonden woensdag gemeenteraadsverkiezingen plaats voor herindeling per 1 januari. De stembureaus gingen open om 07.30 uur en sloten om 21.00 uur. Momenteel worden de stemmen geteld, alle gemeenten gaan ervan uit dat de uitslag voor middernacht bekend is.

GroenLinks pakt gemeente Groningen

GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen, Haren en Ten Boer. De partij krijgt elf zetels in de nieuwe gemeenteraad, dat waren er in de ’oude’ gemeente Groningen vier.

De op een na grootste partij is de PvdA met zes zetels, erna volgen D66 (vijf zetels) en de SP (eveneens vijf). Voor D66 was de uitslag een dreun, omdat de partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in zowel Groningen als Haren nog de grootste werd. In de huidige Groningse raad heeft de partij nog negen zetels.

In Groningen waren 45 zetels te verdelen. De opkomst was 44,1 procent, veel lager dan vier jaar geleden in Groningen (54,5 procent), in Haren (75,5 procent) en Ten Boer (64,4 procent).

CDA grootste in Limburg en Friesland

In de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, waarin de huidige gemeenten Dongeradeel, Ferwerdaradiel en Kollumerland opgaan, krijgt het CDA zeven zetels. Erna volgt de lokale partij FNP met vijf zetels en de ChristenUnie met vier.

In de toekomstige gemeente Beekdaelen, een fusie van de gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen, behaalde het CDA eveneens zeven zetels. Erna volgen Vernieuwingsgroep (zes) en Beekdaelen Lokaal (vijf).

VVD wint in Haarlemmermeer

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft de VVD zeven zetels behaald, waarmee de partij de grootste is geworden. Per 1 januari fuseren de drie gemeenten en worden samen gemeente Haarlemmermeer.

Ook de lokale partij HAP behaalde zeven zetels, hoewel deze partij iets minder stemmen kreeg dan de VVD. Erna volgen CDA (vijf), Forza (vijf), GroenLinks (vier) en D66 (drie).

Het gaat om een voorlopige uitslag. In Haarlemmermeer waren 39 zetels te verdelen. Het opkomstpercentage lag op 34,9 procent. In totaal mochten ruim 118.000 hun stem uitbrengen.

De grootste gemeente waar verkiezingen plaatsvonden, is Groningen. Die gemeente gaat samen met Haren en Ten Boer, met ongeveer 190.000 kiesgerechtigden. Daarna volgen Haarlemmermeer (met Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 118.380 stemgerechtigden) en Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen, Oud-Beijerland, 69.227 kiezers).

In totaal ging het om bijna 725.000 mensen die woensdag hun stem mochten uitbrengen.