Nieuws/Binnenland
2828789
Binnenland

Apparaatje voorspelt diabetes en overlijden

Groningen - De kans dat een gezonde man of vrouw binnen afzienbare tijd diabetes ontwikkelt, is voortaan binnen tien seconden te bepalen. Met een speciale lichtmeting dwars door de huid, uitgedacht door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), kunnen ook de daaruit voortkomende klachten als hart- en vaataandoeningen worden voorzien. Zelfs het risico op overlijden aan dergelijke chronische ziekten is nu vrij nauwkeurig in te schatten.

Dat melden de artsen en onderzoekers in het Europese medische vakblad Diabetologia. Zij baseren hun jarenlange onderzoek op lichtmetingen bij ruim 72.880 deelnemers. Een ongunstige uitslag van een meting, waarbij op termijn diabetes wordt getaxeerd, kan helpen om de patiënt tot een ’koerscorrectie’ van zijn of haar leven aan te sporen, door meer te bewegen en minder risicovolle voedingsproducten tot zich te nemen.

Met het laten weerkaatsen van licht door de huid (autofluorescentie) kunnen de gevolgen van ’versuikering’ in het bloed en de cellen bij type 2-diabetes in kaart worden gebracht. Eerder bleek al dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van versuikeringsproducten (AGE’s) hebben.

De AGE-reader, waarop even de onderarm wordt gelegd, wordt gezien als een extra diagnostisch hulpmiddel in de artsenpraktijk. Van de gezonde personen bleken vier jaar na de start van deze studie 1056 personen (1,4 procent) type 2 diabetes te hebben ontwikkeld, 1258 (1,7 procent) hart- en vaatziekten en 928 personen (1,3 procent waren) waren overleden.

„De autofluorescentie-meting van de huid blijkt een grote voorspellende waarde te hebben”, zegt Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar endocrinologie in het UMCG. „Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen, en hoe groter de kans om te overlijden.”

De voorspellende waarde was volgens Wolffenbuttel, onafhankelijk van verschillende traditionele risicofactoren, zoals overgewicht, metaboolsyndroom en verhoogde glucosespiegels. „Dat betekent dat ook bij mensen die gezond lijken (zonder overgewicht en andere risicofactoren), autofluorescentie een belangrijke voorspeller is van toekomstige ziekte en overlijden.”