Nieuws/Binnenland
282932596
Binnenland

Aantal patiënten in ziekenhuizen flink gestegen

RIVM: 4032 coronabesmettingen, minder dan gemiddeld, R-getal stijgt boven de 1

ROTTERDAM - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4572 positieve tests bij. Het gemiddelde schommelt al bijna een week iets boven de 4500. Wel nam het aantal patiënten in het ziekenhuis voor de derde dag op rij toe. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, het hoogste aantal sinds 10 februari.

Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3826 positieve tests, op zondag 4708, zaterdag 4957 en vrijdag 5117. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 66. Sterfgevallen worden soms pas later doorgegeven. Maandag werden 22 overlijdens geregistreerd.

Amsterdam en Rotterdam brengen het er het slechtst vanaf met respectievelijk 164 en 95 nieuwe coronabesmettingen het afgelopen etmaal. In Den Haag kregen 80 inwoners een positieve testuitslag. In Hoorn en Utrecht werden respectievelijk 71 en 58 nieuwe besmettingen geturfd. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,1 miljoen mensen in Nederland positief getest.

Aantal patiënten in ziekenhuizen flink gestegen

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, het hoogste aantal sinds 10 februari. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 73 gestegen. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1444 coronapatiënten, 69 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 540 mensen met Covid-19, vier meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 280 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 19 januari. Daar staat tegenover dat 207 coronabedden zijn vrijgekomen. Hoeveel van deze patiënten zijn opgeknapt en hoeveel zijn overleden, is niet bekend.

Reproductiegetal stijgt boven de 1

Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus.

Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het ’nieuwe’ getal gebaseerd op de situatie van 12 februari. Boven de 1 blijft het aantal besmettingen verder toenemen. Critici als Maurice de Hond stellen vraagtekens bij de vaststelling van het verspreidingsgetal, mede omdat dat dat cijfer deels gebaseerd is op het aantal testen dat toenam.

De ’oude’ varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14. Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.

Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen.„Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden”, aldus het instituut. Dat betekent onder meer contacten met anderen beperken, 1,5 meter afstand houden, thuiswerken en je laten testen bij klachten, ook als die mild zijn.

Lichtpuntjes zijn er ook. Zo daalt het aantal besmettingen in verpleeghuizen en nam het ook onder 70-plussers licht af. In alle andere leeftijdsgroepen waren juist meer besmettingen. Dat zou wijzen op de eerste effecten van de vaccinatiecampagne.

Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 bleef deze week met 1133 ongeveer gelijk. Van deze patiënten werden er 224 op de intensive care opgenomen, net iets minder dan een week eerder. Ook overleden afgelopen week minder mensen die het virus hadden opgelopen dan in de voorgaande week: 309 tegen 418.

Het vooruitzicht is nog niet goed’

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt „het vooruitzicht nog niet goed.” In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een „derde golf” van coronabesmettingen.

In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent tot 8,9 procent.