Nieuws/Binnenland
282972178
Binnenland

’Optimistische’ Hamer ontvangt recordaantal fractievoorzitters

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt eerst fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 in de stadhouderskamer.

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt eerst fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 in de stadhouderskamer.

Den Haag - Informateur Hamer ontvangt maandag de eerste groep fractievoorzitters in een poging om de formatie weer vlot te trekken. Net als haar voorganger Tjeenk Willink begint ze maandagochtend met de kleinste fracties, dinsdagavond sluit ze af met VVD-voorman Rutte.

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt eerst fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 in de stadhouderskamer.

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt eerst fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 in de stadhouderskamer.

Het is na de verkiezingen al de vierde keer dat de fractieleiders voor een dergelijk gesprek komen opdraven. Eerder was dat ook al zo bij de verkenners Jorritsma en Ollongren en twee keer bij informateur Tjeenk Willink. SGP-fractieleider Van der Staaij zei maandag rond zijn bezoek het gevoel te hebben ’terug bij af’ te zijn. Hij is niet te spreken over ’gedoe tussendoor’. Hamer vertelde vrijdag er wel vertrouwen in te hebben dat zij het proces in gang weet te krijgen.

Maandag kreeg Hamer de voorzitters van de negen kleinste fracties op bezoek. Simons van BIJ1 mocht het spits afbijten. Simons zei voordat ze het gesprek aanging dat ze onder meer de groeiende kloof in de samenleving, het vertrouwen in de overheid en vermogensongelijkheid aan de orde wil stellen in het onderhoud met de informateur. Ze was niet de enige die tijdens het vierde bezoek in herhaling viel.

JA21-fractieleider Eerdmans was vooral verbaasd dat er primair naar een corona-herstelplan werd gevraagd. „Wat ons betreft moeten we het over migratie hebben.” Hij noemt het ’willekeurig’ om het nu over herstel na Corona te hebben. BBB-fractieleider Van der Plas vertelde dat de ’wie met wie’-vraag nadrukkelijk door Hamer werd gesteld. „Ik wil graag een coalitie die iets rechts van het midden zit. Maar wel graag met een linkse luis in de pels.” Denk-voorman Azarkan hoopt op een coalitie van kleine partijen maar denkt dat het aannemelijker is dat er een een coalitie van VVD, D66, CDA en PvdA of GL komt.

Extra fractie

De kersverse informateur Hamer krijgt te maken met nog een extra fractie, sinds de afsplitsing van Van Haga bij Forum voor Democratie. Ze zal dus achttien gesprekken voeren met een recordaantal fractievoorzitters.

Soms is het volgens Hamer nodig ’dat iets even ontploft’. Daarmee doelt ze op recente conflicten in politiek Den Haag. „Maar na twee maanden ontploffing is het tijd om met de inhoud aan de slag te gaan, want we zitten in een crisis.” Vrijdag zei ze in een persconferentie haast te willen maken. „Er zijn allerlei redenen om op 6 juni klaar te zijn, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en niet om de datum. We gaan met optimisme aan de slag, het is een heel spannende uitdaging.”

Deadline

Die behoefte aan snelheid wordt aan het Binnenhof ook steeds meer gevoeld. Dat blijkt alleen al uit de timing van de opdracht aan Hamer. De oud-fractieleider van de PvdA moet haar klus over drie weken (6 juni) al geklaard hebben, en dan moet ook duidelijk zijn welke partijen samen verder gaan onderhandelen.

Want het wordt tijd om te bepalen wie het met wie gaat doen, is het Haagse sentiment na twee maanden formatiechaos. Die periode heeft al wel een selectie opgeleverd van partijen die nog trek lijken te hebben in deelname aan een vierde kabinet onder VVD-leider Mark Rutte. VVD en D66 hebben elkaar weer gevonden en kijken vooral naar CDA, PvdA en GL.

Bij de PvdA gaan er steeds meer geluiden op om regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Dat vertelt politiek commentator Wouter de Winther in de nieuwste aflevering van de podcast Afhameren: