Nieuws/Binnenland
2832277
Binnenland

VNG en kabinet slaan handen ineen

Eindelijk akkoord over bed, bad en brood

AMSTERDAM - Het kabinet heeft een akkoord bereikt met gemeenten in het vraagstuk over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de zogenoemde ’bed, bad en broodkwestie’. De staat komt met 48 miljoen op de proppen voor een pilot met terugkeerbegeleiding, waar ook de gemeentes 16 miljoen euro aan bijdragen.

Volgende week bevestigen staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) en de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) het akkoord met zijn handtekening, waarna in grote vijf gemeenten asielzoekers worden opgevangen en daarna begeleid in de terugkeer naar hun land van herkomst.

Daarmee is een slepend conflict voorlopig opgelost. Al jaren ruziën gemeenten en kabinet over ’bed bad brood’, oftewel opvang van asielzoekers die al zijn uitgeprocedeerd. Volgens sommige gemeenten zouden die wel recht moeten hebben op opvang, maar het kabinet vindt dat een beloning voor het niet naleven van onze regels.

In iedere gemeente komt nu een zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) met ’duurzame’ terugkeerbegeleiding. In ruil daarvoor stoppen alle gemeenten met de huidige bed, bad en brood-plekken.

Helemaal zeker dat het plan van de VNG en Harbers slagen, is het nog niet. De vijf gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven moeten zelf nog tot een akkoord komen met het kabinet.