Nieuws/Buitenland

Communicatiedirecteur moet na elf dagen al ophoepelen

Donald Trump dumpt Anthony Scaramucci

AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de kersverse communicatiedirecteur Anthony Scaramucci na elf dagen ontslagen. Het Witte Huis maakte maandag bekend dat Scaramucci vertrekt om de nieuwe stafchef John Kelly met een „schone lei” te laten beginnen.

AFP

„Anthony Scaramucci verlaat zijn rol als communicatiedirecteur van het Witte Huis. Hij voelde aan dat het de beste beslissing was om John Kelly met een schone lei te laten beginnen zodat hij zijn eigen team kan bouwen. We wensen hem het allerbeste”, staat te lezen op de website van het Witte Huis.

Afgebrand

AFP

Scaramucci serveerde in interviews diverse prominente leden van de staf af. Zo suggereerde hij dat voormalig stafchef Priebus informatie lekte naar de pers en zette hem weg als een paranoïde schizofreen. Ook Witte Huis-strateeg Steve Bannon kreeg onderuit de zak. Mede door zijn ongenuanceerde taalgebruik bleef Scaramucci's dienstverband bij de regering-Trump beperkt tot slechts tien dagen. The New York Times en de site Politico meldden dat Trump het besluit nam op aandringen van stafchef Kelly.

Discipline

REUTERS

De voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid wilde van de perschef af omdat Scaramucci er prat op ging rechtstreeks te rapporteren aan Trump en niet aan hem. Oud-generaal Kelly werd vrijdag gepresenteerd al de man die als stafchef de discipline moet herstellen in het Witte Huis.

Het opstappen van Scaramucci volgt op een van de meeste chaotische weken in het Witte Huis tot dusver dit jaar. Behalve de personele wisselingen werd die ook gekenmerkt door de weigering van de Senaat de afschaffing van Obamacare in enige vorm goed te keuren. Dat was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump.

Scheiden

Afgelopen vrijdag meldden Amerikaanse media overigens dat de vrouw van Scaramucci wil scheiden. Ze zou de blinde ambitie van haar man meer dan zat zijn.

Bekijk meer van