Nieuws/Binnenland
283420730
Binnenland

Moeder slachtoffer: ’Zoon is vandaag voor de tweede keer vermoord’

Vrijspraak voor verdachte kofferbakmoord Hans O. uit Emmen, per direct uit gevangenis

Hans O.

Hans O.

ASSEN - Hoewel de rechtbank in het dossier sterke aanwijzingen ziet voor de betrokkenheid van Hans O. (43) uit Emmen bij de zeer gewelddadige dood van Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen, ontbreekt het aan voldoende bewijs. En dus volgde er donderdag vrijspraak in het moordmysterie. Beduusd en zwaar teleurgesteld trokken Ingrid en Wietze Meinema huiswaarts na het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland in Assen. „Vandaag is onze zoon voor de tweede keer vermoord. Zo voelt dat. Het is een hele schok. Dit hadden we nooit verwacht”, zegt moeder Ingrid na afloop van de zitting.

Hans O.

Hans O.

Het Openbaar Ministerie eiste half april 18 jaar cel voor moord tegen Hans O. Ruim vijf jaar nadat het lichaam van Ralf werd gevonden, staan gezin en vrienden nog steeds met lege handen. Eind maart 2017 werd het lichaam van Meinema in de kofferbak van zijn eigen Mercedes teruggevonden. Er was gepoogd de wagen in het Stieltjeskanaal te duwen, maar de trekhaak bleef haken achter een schot. Meinema bleek met extreem veel geweld te zijn doodgeslagen.

Puzzelstukjes ontbreken

De rechtbank concludeerde dat er te veel onduidelijk is gebleven in de zaak. Er ontbreken belangrijke puzzelstukjes uit de periode tussen het laatste telefonische contact tussen Meinema en Hans O. op 30 maart 2017 en het moment waarop zijn lichaam werd aangetroffen om 05.40 uur de volgende dag. Ook, zo stelt de rechtbank, ontbreekt het aan een motief en is niet duidelijk waar de Klazienavener om het leven is gebracht.

Hans O. had als laatste contact met Meinema. Bovendien werd zijn dna gevonden op én in de linkerbroekzak van het slachtoffer. Daarnaast was er een getuigde die verklaarde dat Hans O. zou hebben gezegd Meinema dood te hebben geslagen. Voor de rechtbank was het niet genoeg en zo volgde er vrijspraak voor de man die twee jaar vastzat. Hij mocht meteen nadat het vonnis was uitgesproken naar huis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ralf Meinema werd dood gevonden in de kofferbak van zijn auto.

Ralf Meinema werd dood gevonden in de kofferbak van zijn auto.

Anonieme brieven

De kofferbakmoord houdt Drenthe al vijf jaar in de ban. Er werden anonieme brieven gestuurd naar de politie, tientallen getuigen zijn gehoord en er is vijf jaar onderzoek gedaan. Dorpsbewoners beschuldigen elkaar en er zijn geruchten over de mogelijke betrokkenheid van leden van de verboden verklaarde motorclub No Surrender. Twee leden werden gehoord als getuige. Dan is er nog een oud ijzerhandelaar uit Emmen die verdachte is in een grote cokezaak. Hij werd afgeluisterd vanuit het onderzoek naar de kofferbakmoord.

Het is allerminst een gelopen race na de voor de familie teleurstellende vrijspraak. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland laat aan De Telegraaf weten dat het onderzoek naar de gruwelmoord op Meinema niet wordt afgesloten. Alhoewel er op dit moment nog geen nieuwe aanknopingspunten zijn voor de recherche. Maar met de vrijlating van een hoofdverdachte, die volgens de rechtbank meer weet over de dood van ’Ralfie’, en het feit dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij de moord, kan er een nieuwe dynamiek ontstaan. Mensen kunnen alsnog gaan praten bijvoorbeeld als verhoudingen tussen betrokkenen veranderen.

Dna-troef

En dan is er nog de dna-troef die het OM in handen heeft. Op een flesje dat tussen het gaspedaal en het middenconsole van de Mercedes van Meinema is aangetroffen zat dna van een nog onbekend persoon. Door het flesje kon de automaat zelf rijden. Datzelfde dna zat ook op een sigarettenpeuk die achterin de wagen lag. Als de persoon aan wie het dna toebehoort tegen de lamp loopt voor een misdrijf en dna moet afstaan, heeft hij zeker iets uit te leggen.

Het OM weet nog niet of het in beroep gaat tegen het vonnis.

Luister ook naar de podcast De Zaak Ontleed met rechtbankverslaggever Saskia Belleman over het mysterie rond de kofferbakmoord: