Nieuws/Buitenland
2839654
Buitenland

Nog altijd 200 mensen vermist

Alle bosbranden Californië zijn geblust

PARADISE - Alle verwoestende bosbranden in de Amerikaanse staat Californië zijn uit of geblust, melden de brandweer en de staatsoverheid. Bij het zogenoemde Camp Fire, dat 8 november begon, zijn zeker 85 doden gevallen. Nog altijd worden 200 mensen vermist.

Zeker 62.000 hectare natuur is verloren gegaan. Voor zover bekend zijn in en rond Paradise, de plaats die het zwaarst werd getroffen, 13.500 huizen verwoest door de bosbrand. 52.000 mensen moesten hun huis en haard verlaten.

President Donald Trump bezocht vorige week het rampgebied. Hij gaf het bosbeheer de schuld van de situatie. Op de vraag of de klimaatverandering een oorzaak is, zei hij dat er verschillende factoren zijn.

De California's Fire Department Association weersprak die beschuldigingen en stelde dat de branden niet alleen in bosgebieden begonnen en zich verspreidden. Deskundigen noemen een lange droogte, verdorde vegetatie en harde winden als oorzaken van de branden.

Camp Fire is de dodelijkste en meest destructieve bosbrand in de geschiedenis van Californië. Het getroffen gebied bleek ook vatbaarder voor modderstromen en aardverschuivingen.