Nieuws/Binnenland
2841843
Binnenland

Verdachte liquidatie sluit deal met OM

Nieuwe kroongetuige in onderwereld

Wessels werd op 7 juli 2017 neergeschoten in Breukelen.

Wessels werd op 7 juli 2017 neergeschoten in Breukelen.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie beschikt over een nieuwe kroongetuige. Het gaat om een verdachte in het onderzoek naar de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jair Wessels in Breukelen in juli 2017.

Wessels werd op 7 juli 2017 neergeschoten in Breukelen.

Wessels werd op 7 juli 2017 neergeschoten in Breukelen.

De verklaringen die de kroongetuige inmiddels heeft afgelegd gaat het OM nu verder onderzoeken. De 30-jarige Wessels werd op 7 juli 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen. Er zijn vier personen opgepakt. Drie van de vier verschijnen deze week voor de rechtbank.

De kroongetuige heeft zich bereid verklaard om in ruil voor strafvermindering en bescherming openheid van zaken te geven. Na toetsing op betrouwbaarheid heeft het OM besloten een deal met deze verdachte overeen te komen waarna hij de status van kroongetuige heeft gekregen. Over de inhoud van deze deal en van de verklaringen van de kroongetuige doet het OM geen mededelingen.

Lokker

Van de drie verdachten Patrick S., Tony de G. en Howard K. zitten alleen nog de laatste twee vast. Tony de G. heeft eerder al uitvoerig verklaard over de liquidatie, die uitgevoerd zou zijn vanwege de roof van een partij drugs.

Volgens advocaat Oscar Bolluyt van Howard K. is de kroongetuige Tony de G. Het OM laat weten hier nu nog niet op te willen reageren.

Caloh Wagoh

Zowel Tony de G. als Howard K. zijn lid van de omstreden motorclub Caloh Wagoh. Vorige week voerde de politie landelijke een grote operatie tegen de club uit, waarbij onder andere twee kopstukken van de club zijn aangehouden. Een van hen, Greg R., is eerder opgepakt voor de moord op Wessels. Hij werd kort na zijn aanhouding vrijgelaten maar is nog wel verdachte, laat het OM Midden-Nederland weten.

De advocaat van Patrick S., Yassine Bouchiki, noemt het ’te toevallig’ dat het bekendmaken van de kroongetuigedeal zo kort volg na de actie tegen Caloh Wagoh.

De kroongetuige is de tweede waarover het OM Midden-Nederland beschikt. Eerder toonde Nabil B. uit Utrecht zich bereid om te verklaren over zijn opdrachtgevers. Zijn broer werd eerder dit jaar in Amsterdam geliquideerd als vergelding en zijn familie zit nog steeds ondergedoken.

Klusbedrijf onderwereld

Caloh Wagoh wordt in het criminele milieu en gezien als een soort ’klusbedrijf’ voor geweld. De leden zouden onder meer opdrachten uitvoeren voor de voortvluchtige, van liquidaties verdachte topcrimineel Ridouan Taghi. Deze man is ook door de andere kroongetuige Nabil B. als opdrachtgever van liquidaties aangewezen.

Leden van Caloh Wagoh zitten vast voor de aanslag deze zomer op het gebouw van Panorama. Deze aanslag en die op het pand van De Telegraaf een paar dagen erna, zouden mogelijk uitgevoerd zijn als antwoord op publicaties over Taghi in de week van de aanslagen.