Nieuws/Binnenland
2845359
Binnenland

Diefstal via Pratenonline.nl

’Hackers dreigen gegevens van jongeren met psychische problemen te publiceren’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Persoonlijke gegevens van jongeren met psychische problemen die werden gevoerd op de website Pratenonline.nl, zijn door hackers buitgemaakt. Via het chatplatform kunnen mensen met problemen in gesprek gaan met professionals. Cybercriminelen dreigen nu de gegevens van gebruikers te publiceren en eisen losgeld.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

De website is daarom door de organisatie tijdelijk offline gehaald. Ook is er aangifte bij de politie gedaan en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. PratenOnline bevestigt de diefstal van gegevens tegenover RTL Nieuws.

Het is onduidelijk welke gegevens de hackers hebben gestolen en om hoeveel slachtoffers het gaat. De criminelen hebben PratenOnline e-mailadressen en telefoonnummers van jongeren gestuurd die van de website gebruik hebben gemaakt. „Er lopen nu verschillende onderzoeken om te kijken welke gegevens precies zijn gestolen”, zegt de woordvoerder.

Volgens PratenOnline zijn er geen chatgesprekken tussen jongeren en professionals, zoals psychologen, gestolen. Deze gesprekken worden opgeslagen in een database, maar deze zou niet zijn gehackt, stelt de woordvoerder in tegenstelling tot eerdere berichten van De Volkskrant. Die krant beweerde dat er wel degelijk gesprekken zijn onderschept en voert een anonieme bron en drie bewijsstukken op.

Volgens de organisatie worden alle betrokken gebruikers op de hoogte gesteld van de online diefstal.

12 tot 23 jaar

Sinds 2004 staat de organisatie klaar voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die kampen met angst- en depressieve klachten. Via de website kunnen zij anoniem hun verhaal doen bij proffesionele hulpverleners.