Nieuws/Binnenland
2851202
Binnenland

Onderzoeksleider zaak Smit: geen noodzaak voor patholoog

Een selfie de Ivana Smit tijdens haar modellenwerk maakte.

Een selfie de Ivana Smit tijdens haar modellenwerk maakte.

Kuala Lumpur - De onderzoeksleider naar de dood van het 18-jarige model Ivana Smit, zag geen noodzaak om onmiddellijk een schouwarts in te schakelen. Ook het opnemen van de temperatuur vond hij niet nodig. Dat zei politieman Faizal Abdullah vandaag in de laatste verhoren van het juridische vooronderzoek in Kuala Lumpur.

Een selfie de Ivana Smit tijdens haar modellenwerk maakte.

Een selfie de Ivana Smit tijdens haar modellenwerk maakte.

Volgens de onderzoeksleider was het niet nodig om een patholoog in te schakelen omdat Ivana Smit toch naar het ziekenhuis vervoerd zou worden voor onderzoek. De aanklaagster moest hem voorhouden dat het overleden model daar in een koeling werd gelegd, wat het vaststellen van een accuraat tijdstip van overlijden ernstig nadelig beïnvloed.

De woorden van de onderzoeksleider zijn als stuitend amateurisme ontvangen door Sébas Diekstra, de Nederlandse advocaat van de familie Smit. „Het meest schrijnende is nog wel de reactie van de onderzoeksleider op de opmerking van de aanklaagster. ’Ik zal er voortaan op letten’, zei hij.”

Fred Agenjo, de oom van Ivana Smit, reageert fel. „Voor een deel wisten we dit al, maar dat hij het nu uitspreekt, is ongelooflijk om te horen”, zegt hij. „Er zijn zulke grove fouten gemaakt en daar houden wij hem verantwoordelijk voor. Wij hopen nu dat de rechter dit ook zo ernstig vindt dat er een nieuwe strafrechtelijk onderzoek moet komen.”

Cruciale week

Het is een cruciale week voor de familie van Ivana Smit. Zij vechten al een jaar lang om de waarheid boven te krijgen rond de dood van hun geliefde. Wat gebeurde er voordat zij van het balkon viel van het appartement van het echtpaar Johnson waar zij de nacht had doorgebracht?

Vandaag en vrijdag wordt onder meer de inspecteur gehoord die destijds opdracht gaf om de dood van Smit als ’ongeval’ te rapporteren, onderzoeksleider Faizal Abdullah. Zoals het er nu naar uitziet, zijn vrijdag de verhoren afgerond. Begin volgend jaar wordt bekend wat er verder met de zaak gebeurt.

Maar zelfs als er nieuw onderzoek komt, maakt de familie zich geen illusies. Door het slechte onderzoek in de beginfase zijn er zoveel essentiële sporen verloren gegaan dat het achterhalen van de feiten een hels kwarwei wordt. „Toch geven wij niet op.”