Nieuws/Buitenland
2851562
Buitenland

Rusland plaatst nieuwe raketten op de Krim

MOSKOU - Rusland gaat nieuwe S-400 luchtdoelraketten stationeren op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie aangekondigd, meldt persbureau Interfax.

Het nieuws van de plaatsing volgt op het afkondigen van de staat van beleg door Oekraïne voor dertig dagen. Aanleiding daarvoor zijn de toegenomen spanningen met Rusland na het incident zondag in de Zwarte Zee. De Russen namen drie Oekraïense marineschepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov wilden binnenvaren.

Het persbureau RIA meldde dat de nieuwe S-400 systemen tegen het einde van het jaar operationeel kunnen zijn. De inzet is waarschijnlijk al lang gepland, maar de timing van deze aankondiging lijkt bedoeld om een boodschap naar Oekraïne en het Westen te sturen dat Rusland serieus is over het verdedigen van wat het beschouwt als zijn eigen grondgebied en wateren.

’Alle recht hebben om zeestraat te gebruiken’

Oekraïne zegt dat de schepen niets verkeerds hebben gedaan en alle recht hebben om de zeestraat te gebruiken, de enige toegangspoort tot de Zee van Azov via de Zwarte Zee, zonder Russische toestemming.

Rusland plaatst regelmatig militaire apparatuur op de Krim. Het land eigende zich het schiereiland in 2014 toe tijdens de crisis in Oekraïne. De Krim is sinds eind achttiende eeuw overwegend Russisch geweest. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne. Bijna 70 procent van de bevolking van 2,2 miljoen mensen is oorspronkelijk Russisch.