Nieuws/Binnenland
2852732
Binnenland

Staatsbosbeheer en bijvoerders grazers Oostvaardersplassen niet vervolgd

Grote grazers in de Oostvaardersplassen

Grote grazers in de Oostvaardersplassen

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen Staatsbosbeheer voor het overlijden van grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen afgelopen winter. Mensen die de beesten hebben bijgevoerd worden evenmin vervolgd.

Grote grazers in de Oostvaardersplassen

Grote grazers in de Oostvaardersplassen

Door de strenge winter gingen aan het begin van het jaar een relatief hoog aantal grazers in het gebied dood. Mensen die aangifte tegen Staatsbosbeheer hadden gedaan, vonden dat de organisatie is tekortgeschoten in haar zorgplicht.

Het OM stelt dat Staatsbosbeheer het landelijke beleid om de natuur in het gebied zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan moest volgen en dat de dood van de dieren niet alleen die organisatie is aan te rekenen.

Hoewel bijvoeren van de grazers ook tegen het landelijk beleid indruist, worden de mensen die dat deden ook niet vervolgd. Ze hebben wel uitdrukkelijk te horen gekregen dat bijvoeren verboden blijft en vervolging in de toekomst nog wel mogelijk is.

Het OM heeft meegewogen dat de situatie in de Oostvaardersplassen is veranderd. Er is betere beschutting, de populatie grote grazers is kleiner en daardoor is er meer voedsel per dier.

Dinsdag kreeg een 57-jarige man een taakstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij werd veroordeeld voor het vernielen van een sluis in de droge maand juli, omdat de dieren in het gebied te weinig water zouden krijgen.