Nieuws/Buitenland
2856826
Buitenland

3,4 promille in je bloed maar niet veroordeeld wegens dronkenschap

Belg wordt gepakt met twintig bier in z’n kraag maar wordt vrijgesproken van dronkenschap.

Belg wordt gepakt met twintig bier in z’n kraag maar wordt vrijgesproken van dronkenschap.

Alke - Een automobilist die gepakt werd met 3,4 promille alcohol in zijn bloed, is door de rechter niet veroordeeld wegens dronkenschap.

Belg wordt gepakt met twintig bier in z’n kraag maar wordt vrijgesproken van dronkenschap.

Belg wordt gepakt met twintig bier in z’n kraag maar wordt vrijgesproken van dronkenschap.

Die opmerkelijke uitspraak deed de politierechter in het Belgische Brugge. Volgens de rechter vertoonde de 29-jarige man uit Alke geen tekenen van dronkenschap bij de aanhouding in Knokke.

De autobestuurder werd betrapt toen hij met hoge snelheid door rood licht reed. De agenten zetten hem aan de kant maar konden geen ’uiterlijke kenmerken van dronkenschap’ vaststellen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Hij kon nog normaal een rechte lijn lopen, stapte zonder moeite zijn auto uit en sprak nog verstaanbaar. De man uit Alken slaagde bij die testjes en op het proces verbaal werd dronkenschap dus niet aangekruist.

Een bloedtest wees echter uit dat hij 3,4 promille had, en dat staat gelijk aan minstens twintig biertjes. De politierechter in Brugge legde hem een straf op van 75 dagen rijverbod en 4.200 euro boete. Maar de Alkenaar is alleen veroordeeld voor intoxicatie en niet voor dronkenschap.

Zwaar geïntoxiceerd

Volgens professor toxicologie Jan Tytgat bestaat het fenomeen van ’wel zwaar geïntoxiceerd maar niet dronken’. „Dat komt voor bij één procent van de mensen. Het is geen genetisch voordeel. Het is bijna altijd een teken van alcoholverslaving.”

„Wie lang en veel drinkt, bouwt op den duur een resistentie tegen dronkenschap op. Je hoort en ziet niks aan zo iemand. Die mensen kunnen heel lang de schijn hoog houden dat ze niet dronken terwijl ze wel degelijk zwaar geïntoxiceerd zijn. Die dronkenschap-resistententie komt zowel bij mannen als vrouwen voor”, zegt hij in de krant.

Politierechter Johan Van Laethem legt bij Het Nieuwsblad uit wat in de strafmaat het verschil is tussen alleen geïntoxiceerd zijn en nog eens dronken daar bovenop. „Bij dronkenschap zijn wij verplicht een rijverbod op te leggen, van minstens acht dagen. Bij enkel intoxicatie en geen dronkenschap mogen – maar moeten we niet – een rijverbod opleggen. Maar als ik iemand voor mij heb, die 3,4 in het bloed had en toch niet dronken was, dan leg ik hem zeker een rijverbod op.”

Verzekering

Volgens de krant betekent het feit dat de man niet is veroordeeld voor dronkenschap, dat de verzekering gewoon moet uitbetalen.

„Wanneer je niet dronken was kan de verzekering niets van jou terugeisen, zelfs al had je meer dan 0,5 in het bloed”, zegt Wauthier Robyns van de verzekeringskoepel Assuralia.