Nieuws/Buitenland
285871
Buitenland

Actieplan eenzaamheid in Brugge na drie doden

Renaat Landuyt

Renaat Landuyt

BRUGGE - De gemeente Brugge gaat een ’anti-eenzaamheidsplan’ opstellen na de vondst, drie dagen achter elkaar, van drie overleden mensen in hun eigen huis. Twee vrouwen van 47 en 80 jaar en een 41-jarige man lagen volgens burgemeester Renaat Landuyt al tussen de tien en dertig dagen onopgemerkt thuis, tot de politie wegens overlast door stank en vliegen werd gewaarschuwd.

Renaat Landuyt

Renaat Landuyt

De lichamen werden vorige week gevonden. Nog deze maand moet er een plan komen om dergelijke situaties te voorkomen. Volgens Landuyt volstaat het niet om Bruggelingen aan te sporen op hun buren te letten. Vooral omdat het niet alleen om een bejaarde ging, is Brugge geschrokken.

Volgens VRIND, een studiedienst van de Vlaamse regering, zegt 6 procent van de Vlamingen zich „geïsoleerd van andere mensen” te voelen. Het gaat om bijna 400.000 eenzame mensen. „Dat is een zeer grote groep. Leven in een stad is een risicofactor, daar klimt het isolement tot 10 procent van alle inwoners”, zegt een woordvoerder in dagblad De Standaard woensdag.