Nieuws/Buitenland
2858916
Buitenland

Trump zegt afspraak met Poetin af

Trump en Putin afgelopen juli in de Verenigde Staten

Trump en Putin afgelopen juli in de Verenigde Staten

BUENOS AIRES - De Amerikaanse president Donald Trump praat tijdens de G20-top in Buenos Aires niet een-op-een met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Hij heeft besloten die afspraak af te zeggen, omdat het Kremlin de drie aangehouden Oekraïense schepen met opvarenden nog niet heeft laten gaan op de Krim.

Trump en Putin afgelopen juli in de Verenigde Staten

Trump en Putin afgelopen juli in de Verenigde Staten

Op Twitter zei Trump donderdag dat het hem voor alle betrokken partijen beter lijkt de ontmoeting met Poetin in Argentinië van zijn agenda te schrappen. „Ik kijk uit naar een zinvolle top zodra deze situatie is opgelost.”

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders vertelde dat Trump ook geen officieel onderhoud zal hebben met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan, maar alleen een kort gesprekje. De Chinese leider Xi Jinping, bondskanselier Angela Merkel, de Japanse premier Shinzo Abe en gastheer Mauricio Macri krijgen wel formeel ruime aandacht.

Moskou nam de mededeling van Trump voor kennisgeving aan. Een zegsman van het Kremlin zei dat als het overleg inderdaad niet doorgaat Poetin een paar uur extra heeft voor nuttige onderonsjes tijdens de G20.

Later wees een Russische diplomaat via persbureau Reuters op de noodzaak van een ontmoeting tussen Trump en Poetin over het INF-verdrag, dat nucleaire ontwapening nastreeft. Trump wil het opzeggen omdat Moskou in strijd met de afspraken een kernraket voor de middellange afstand heeft ontwikkeld. „We moeten de INF-discussie voeren. Dat is belangrijk. Daarvoor hebben we een bijeenkomst in volle omvang nodig, zoals die in Helsinki.”