Nieuws/Binnenland
28609205
Binnenland

’Klassieke’ loverboy verdwijnt, maar dat is geen goed nieuws

Ter illustratie.

Ter illustratie.

AMSTERDAM - Het gangbare idee van een ’loverboy’ die de tijd neemt en misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer, is achterhaald. Dit zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een nieuw rapport.

Ter illustratie.

Ter illustratie.

Het CKM onderzocht in opdracht van de politie onder meer 25 opsporingsdossiers van mensenhandelaren, en kwam tot de conclusie dat de ’ronselperiode’ bij de helft van de onderzochte slachtoffers minder dan een week is. Dat is de tijd vanaf het eerste contact tussen dader en slachtoffer tot het moment van uitbuiting.

Ruim de helft van de onderzochte slachtoffers werd volgens het CKM niet ingepalmd via een ’affectieve relatie’ met de dader, waarbij een slachtoffer verliefd wordt op de dader en vervolgens tot seksuele handelingen met anderen wordt aangezet. Andere dwangmiddelen als bedreiging en fysiek geweld speelden een grotere rol.

Daders richten zich vooral op jonge en kwetsbare slachtoffers, zoals minderjarigen in een jeugdinstelling. Vaak wordt online contact gelegd.

Sekssites

Het merendeel van de klanten wordt geworven via reguliere sekswebsites. maar ook op sekschats (Chatgirl), datingsites (Waplog, Badoo en Tagged) of chats via Telegram. In het rapport wordt het opvallend genoemd dat de meeste minderjarige slachtoffers in het onderzoek ” ’gewoon’ via sekswebsites zijn aangeboden.” „Verder zijn vijf van de zes slachtoffers die via chatapplicaties of websites worden aangeboden, minderjarig”, aldus het rapport. Volgens een schatting van de Nationaal Rapporteur uit 2017 zijn er in Nederland jaarlijks tussen de 5000 en 7500 slachtoffers van mensenhandel.

„De uitkomsten onderstrepen het belang van preventieve maatregelen, zowel richting de veelal jonge daders als richting de slachtoffers. Deze inzichten helpen ons als politie om samen met de zorg, gemeentes en beleidsbepalers te kijken hoe we kwetsbare jongeren hiertegen kunnen beschermen”, reageert Paul van Musscher, portefeuillehouder mensenhandel binnen de politie.