Nieuws/Binnenland
286122085
Binnenland

EMA geeft groen licht voor coronavaccin Pfizer en BioNTech

AMSTERDAM - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin dat BioNTech en Pfizer samen hebben ontwikkeld. Met de goedkeuring is een cruciale stap gezet naar toelating van dit eerste coronavaccin tot de Europese Unie.

De Europese Commissie moet het definitieve besluit over de toelating nog nemen. Voorzitter Ursula von der Leyen verwacht dat de commissie dat maandagavond nog doet. „Dit is een beslissend moment voor onze inspanningen om een veilig en effectief vaccin te kunnen leveren aan Europeanen. We zullen nu snel reageren. Ik verwacht een commissiebesluit tegen de avond”, aldus de Duitse. Eerder was sprake van een besluit „binnen twee dagen” na het oordeel van het EMA.

Het comité dat maandag groen licht gaf, kwam online bijeen. Aan de bespreking namen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten deel. Zij waren het allemaal eens over de hoofdconclusie: de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. De beoordelaars bevestigen nog eens dat het vaccin voor 95 procent effectief is.

’Historische wetenschappelijke prestatie’

Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van zestien jaar en ouder. Bestuursvoorzitter Emer Cooke van het EMA zei dat er nu „een sterke wetenschappelijke basis” is om de vaccinaties te laten beginnen. Ze noemt de uitzonderlijke snelle goedkeuring een „historische wetenschappelijke prestatie.” De komst van het vaccin is „een significante stap vooruit in ons gevecht tegen de pandemie.”

Omdat er te weinig zwangere vrouwen in de testgroepen en placebogroepen zaten, kan niet overtuigend aangeraden worden om het vaccin te nemen. De EMA adviseert het per geval te bekijken en te overleggen met de arts.

Vanwege de mogelijkheid op allergische reacties, ook al zijn ze zeldzaam, is het advies om een kwartier te wachten na het zetten van de prik. Zo kunnen mensen onder controle gehouden worden en eventueel behandeld voor de allergische reactie. Van de 260.000 vaccinaties in de USA zijn er nu 6 gevallen bekend van mogelijk allergische reacties. In Engeland zijn 2 gevallen bekend.

Voor de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin is overtuigend bewijs geleverd, zegt Cooke. Ze benadrukt dat het aan de hoogste eisen voldoet. „Veiligheid is onze eerste prioriteit”, benadrukte Cooke. Het is van groot belang dat het publiek goed wordt geïnformeerd over het vaccin. Alle gegevens erover worden gepubliceerd.

De EMA-topvrouw waarschuwt dat de pandemie hiermee nog niet zomaar voorbij is. „We hebben meer vaccins nodig.” Ook blijft het cruciaal dat mensen zich aan voorzorgsmaatregelen blijven houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. „Draag maskers, was je handen en houd afstand van elkaar.”

Nieuwe coronavariant

Cooke ging ook nog kort in op de nieuwe coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk rondgaat en die volgens Britse wetenschappers een stuk besmettelijker is dan eerdere varianten van het virus. Ze zei dat niets erop wijst dat het vaccin de relatief nieuwe variant minder goed zou voorkomen.

Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin van BioNTech en Pfizer is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein.