Nieuws/Binnenland
286293
Binnenland

Pizzabakker kan fluiten naar nieuw filiaal

New York Pizza is fastfoodrestaurant en geen ’gewoon’ restaurant

AMSTERDAM - New York Pizza is een fastfoodketen en geen restaurant. Dat oordeelde de bestuursrechter in Amsterdam woensdag. De pizzabakker wil een filiaal openen in de Ferdinand Bolstraat, maar de gemeente wil daar geen fastfoodketen hebben. Volgens New York Pizza voldoet het echter aan de eisen voor een Italiaans restaurant. De rechter is het daar niet mee eens.

Het stadsdeel weigerde onlangs een vergunning voor de keten. De pizzaketen zou niet passen in het bestemmingsplan De Pijp 2005. Op de beoogde locatie wil Amsterdam een restaurant, eetcafé, lunchroom, koffie-/theehuis of ijssalon. Voor een fastfoodrestaurant, cafetaria, snackbar of shoarmazaak is geen plek.

De nieuwe vestiging van New York Pizza zou volgens de keten anders worden ingericht dan de meeste andere. Er zou sprake zijn van een groot winkeloppervlak met 48 zitplaatsen binnen en 26 zitplaatsen buiten. De inrichting zou erop gericht zijn klanten langer te laten blijven zitten. Ook zou er worden bediend.

De rechter oordeelt echter dat de pizza’s een beperkte bereidingstijd kennen en dat daardoor sprake is van een fastfoodketen. Ook het feit dat een ’etentje’ bij New York Pizza doorgaans niet langer duurt dan 30 tot 50 minuten per klant draagt er aan bij de keten niet kan doorgaan voor restaurant.

Lees hier de volledige uitspraak.