Nieuws/Buitenland
287014
Buitenland

Brazilië houdt ’corrupte president’

Michel Temer

Michel Temer

BRASILIA - Het Braziliaanse parlement heeft woensdag in meerderheid besloten de omstreden president Michel Temer niet weg te stemmen naar aanleiding van beschuldigingen over corruptie. In de Kamer van Afgevaardigden stemden 263 parlementariërs tegen de schorsing van Temer en 227 afgevaardigden stemden daar voor. Temer is de plaatsvervanger van de vorig jaar afgezette president Dilma Rousseff.

Michel Temer

Michel Temer

Temer wordt er van beschuldigd jarenlang geld te hebben aangenomen van vleesmagnaat Joesley Batista voor de financiering van zijn partij PMDB (Partij van de Braziliaanse Democratische Beweging). Batista heeft naar eigen zeggen alle presidenten sinds 2003 smeergeld betaald en hij heeft Temer in mei aangegeven.

De rel over de vermeende betalingen van Batista’s onderneming JBS aan Temer barstte in mei los. Sindsdien kwam er nog maar weinig beleid van de grond, omdat Temers regering op haar laatste benen leek te lopen. Nu verwachten waarnemers dat de impopulaire Temer werkt maakt van meer impopulaire beleidsplannen zoals de hervorming van het peperdure pensioenstelsel.

’Brazilië klaar om te groeien’

Temer zelf zei na de stemming dat hij „met deze steun in het lagerhuis de hervormingen kan uitvoeren die het land nodig heeft. Het is nu tijd om te investeren in Brazilië, Brazilië is klaar om weer te groeien.” Het land lijdt al sinds 2014 onder de ergste economische crisis die het heeft gekend. Het wegvallen van belastinginkomsten veroorzaakt enorme begrotingstekorten.

Temer heeft al bezuinigingen doorgevoerd, belastingen verhoogd en het arbeidsrecht versoepeld. In opiniepeilingen komt Temer met zijn soberheidspolitiek en corruptieschandalen niet verder dan 5 procent tevreden ondervraagden.