Nieuws/Binnenland
287019
Binnenland

Nog eens zes vrouwen op nieuwe terrorismelijst

Bert Koenders

Bert Koenders

DEN HAAG - Nog eens negen Nederlanders die zich hebben aangesloten bij terroristische groepen kunnen niet meer bij hun geld. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft hen donderdag toegevoegd aan de nationale terrorismelijst.

Bert Koenders

Bert Koenders

Van de negen toegevoegde personen zijn er zes vrouw. Tot eind vorig jaar telde de lijst haast uitsluitend mannen. Vrouwen spelen volgens inlichtingendienst AIVD echter een belangrijke ondersteunende rol in het inmiddels afbrokkelende ’kalifaat’ van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Daarom worden ook hun tegoeden steeds vaker bevroren en hun pasjes geblokkeerd.

3 organisaties en 121 personen

Op de terrorismelijst staan nu drie organisaties en 121 personen. Van hen zijn er 28 vrouw. Het leeuwendeel is naar Syrië of Irak afgereisd om daar radicaalislamitische terreurorganisaties bij te staan.

Koenders vindt dat de jihadgangers moeten worden aangepakt omdat ze „bijdragen aan het meedogenloze geweld in de regio”. „Daarnaast vormen ze een potentieel gevaar na terugkeer in de Nederlandse samenleving.”