Nieuws/Binnenland
287653157
Binnenland

’Advocaten mogen geen laptops meer de EBI binnenbrengen’

AMSTERDAM - Advocaten mogen sinds vorige week geen laptops of andere gegevensdragers de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught binnenbrengen tijdens een bezoek aan hun cliënt. Dat schrijft de directie van de gevangenis in Vught in een brief die het AD heeft ingezien, zo schrijft de site.

Volgens de directie is deze beslissing genomen in het kader van de veiligheid. Advocaten mogen in principe gegevensdragers, waarop bijvoorbeeld dossierstukken staan, mee de gevangenis in nemen om de voortgang van een strafzaak te bespreken met hun cliënt. Hoewel dit beleid niet geldt voor de EBI, stond de directie dat wel toe. Daar is sinds vorige week een eind aan gekomen. „Voortzetting van deze werkwijze is op dit moment niet verantwoord c.q. verdraagt zich niet met de veiligheid van de EBI”, schrijft de directie van de PI Vught. „Vanaf heden is het dan ook niet toegestaan om digitale gegevensdragers in te voeren.”

Deze beslissing kan niet los worden gezien van de recente aanhouding van Youssef Taghi, een volle neef van Ridouan Taghi die ook optrad als zijn advocaat. Hij werd begin oktober aangehouden in de EBI terwijl hij Ridouan Taghi bezocht.