Nieuws/Buitenland
2877955
Buitenland

Belgische premier stelt crisisberaad migratiepact uit

Premier Charles van België

Premier Charles van België

BRUSSEL - De Belgische premier Charles Michel vraagt het Belgische parlement om zich uit te spreken over het VN-migrantenpact. Hij heeft dat dinsdagavond laten weten nadat hij overleg had gevoerd met de leiders van de coalitiepartijen.

Premier Charles van België

Premier Charles van België

Michel wil dan het standpunt van het Belgische parlement volgende week melden in Marrakesh waar deelnemende landen het pact ondertekenen.

Eerder op de dag stelde Michel een bijeenkomst met zijn vicepremiers uit om gesprekken met hen onder vier ogen te voeren. De Belgische regering verkeert in een crisis over het VN-migratiepact. Coalitiepartner N-VA verzet zich tegen het pact.

Impasse

De bijeenkomst van het zogenoemde kernkabinet was bedoeld om uit de impasse te komen. Waarnemers noemden het uitstel geen goed teken. Maandag was er al crisisoverleg maar dat bracht ook geen oplossing.

Diverse Europese landen hebben aangekondigd het pact volgende week in het Marokkaanse Marrakesh niet te steunen, omdat het te uitnodigend zou zijn voor migranten en hun te veel rechten zou toekennen. N-VA verklaarde een regering die naar Marrakesh gaat niet te steunen. De overige drie regeringspartners zijn wel positief over het pact.