Nieuws/Binnenland
2879768
Binnenland

Internationale actie tegen Italiaanse maffia: tientallen invallen in Nederland

DEN HAAG - Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn woensdagochtend bezig met een grote actie tegen de Italiaanse ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is. De actie is gericht tegen de smokkel van grote partijen drugs en het witwassen van crimineel geld.

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland. Het zwaartepunt van de actie ligt volgens Der Spiegel echter in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen, waar de maffia traditioneel sterk vertegenwoordigd is.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. De actie wordt woensdag om 12.00 uur bij Eurojust in Den Haag in een persconferentie toegelicht. Daar zijn onder anderen vertegenwoordigers van de vier landen en van Eurojust en Europol bij.

De ’Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië, met tentakels over de hele wereld waaronder Nederland. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Amsterdam

In Amsterdam werd oktober vorig jaar de doodgeschoten maffioso Saverio Tucci gevonden in een kofferbak. In vergelijking met Duitsland is de rol van de maffia in Nederland echter aanzienlijk kleiner, maar toch worden af en toe leden van verschillende maffiaclans opgepakt.

In 2017 is op een Braziliaans vliegveld het Italiaanse maffialid Vincenzo Macri opgepakt. Hij woonde jarenlang in Aalsmeer.