Nieuws/Binnenland
2881014
Binnenland

Vijf aanhoudingen zijn verricht in Nederland

90 mensen opgepakt bij internationaal onderzoek naar Italiaanse maffia

Politieactie in Italië in het internationale onderzoek naar Italiaanse maffia.

Politieactie in Italië in het internationale onderzoek naar Italiaanse maffia.

Den Haag - In het internationale onderzoek naar Italiaanse maffia zijn in vier Europese landen negentig personen opgepakt. Het gaat ook om hooggeplaatste personen binnen de criminele organisatie. Dat maakte hoofdofficier Westerbeke van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bekend bij de persconferentie die woensdagmiddag in Den Haag plaatsvindt.

Politieactie in Italië in het internationale onderzoek naar Italiaanse maffia.

Politieactie in Italië in het internationale onderzoek naar Italiaanse maffia.

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn in de nacht van dinsdag op woensdag een gecoördineerde actie begonnen tegen ’Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. In Nederland zijn vijf personen aangehouden, vier Nederlanders en een Italiaan. Op acht plaatsen zijn doorzoekingen geweest: Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard.

3000 tot 4000 kilo cocaïne

Er is twee miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en drieduizend tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, tijdens een persconferentie over de internationale actie.

Het overgrote deel van de bijna 4000 kilo cocaïne die in het onderzoek tegen de ’Ndrangheta in beslag is genomen, werd in de Rotterdamse haven gevonden. Het ging om een vangst van 3500 kilo op 23 maart van dit jaar.

Verder kwam de FIOD een villa in het Italiaanse Bovalino op het spoor. De Italianen legden er beslag op, aldus een woordvoerster van de FIOD, omdat het om een „illegaal gebouwde woning” ging.

Het onderzoek begon in 2014 in Nederland met een verdenking van witwassen bij twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray. Volgens FIOD-baas Bert Langerak gebeurden daar dubieuze zaken, zoals het snel kopen en doorverkopen van restaurants, vermoedelijke verzekeringsfraude en brandstichting. Al snel kwam de link met de maffia aan het licht. Omdat veel contacten via Duitsland verliepen, is het internationale onderzoek gestart. Het gaat om de grootste internationale Europese samenwerking in zijn soort tot nu toe. Aan het onderzoek is uiteindelijk twee jaar gewerkt.

Inval in een garage in Pulheim, Duitsland.

Inval in een garage in Pulheim, Duitsland.

Volgens de Italiaanse justitie is ’Ndrangheta door de actie niet verslagen. „Het is een krachtige en rijke organisatie.” Wel is een belangrijke slag toegebracht, aldus de Italiaanse woordvoerder tijdens de persconferentie.

Inval in een ijszaak in Duisburg, Duitsland.

Inval in een ijszaak in Duisburg, Duitsland.

Operatie Pollino

De operatie is vernoemd naar de plaats waar de verdachten vandaan komen: Pollino. Enkele leden van de ’Ndrangheta waren Italië ontvlucht en ondergedoken in andere landen in Europa. Vandaar de nauwe samenwerking tussen landen. De ’Ndrangheta werkte ook samen met Turkse criminele organisaties.

Over ’Ndrangheta

De maffiaclan houdt zich onder meer bezig met drugshandel en het witwassen van crimineel geld. Dat gebeurt geregeld via de horeca, bijvoorbeeld via pizzeria’s en hotels.

De ’Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië, met tentakels over de hele wereld waaronder Nederland. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië. De organisatie domineert de drugssmokkel naar Europa.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Tips?

Heeft u meer informatie? Mail onze misdaadverslaggever Mick van Wely m.van.wely@telegraaf.nl of app naar onze Whatsapp-tiplijn.