Nieuws/Opmerkelijk

Harvard-professor: ’Zes Franse frietjes is de perfecte portie’

Met zes frietjes per keer zou je de risico’s voor de gezondheid inperken

Met zes frietjes per keer zou je de risico’s voor de gezondheid inperken

Hollandse Hoogte

HARVARD - Zes Franse frietjes, daarmee vul je nog geen holle kies. Toch is het volgens professor Dr. Rimm van de Harvard-universiteit het magische getal als het om patat gaat. Door een kleine portie te eten beperk je volgens de professor de gezondheidsrisico’s voor het lichaam.

Met zes frietjes per keer zou je de risico’s voor de gezondheid inperken

Met zes frietjes per keer zou je de risico’s voor de gezondheid inperken

Hollandse Hoogte

Volgens een onderzoek in The American Journal of Clinical Nutrition kunnen aardappels worden gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Dat komt door de verhoogde glycemische index. Die index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed.

Deelnemers van een gezondheidsonderzoek die twee tot drie keer per week gebakken aardappelen aten, hadden een hoger sterfterisico in vergelijking met degenen die tijdens het onderzoek geen gefrituurde aardappelen op het menu hadden staan.

Salade en zes patatjes

Artsen in de Verenigde Staten stellen daarom voor om de porties friet te verkleinen of ’gewoon’ over te gaan op het eten van gezondere groenten. „Er zullen niet veel mensen zijn die driekwarkt van hun bestelling Franse frietjes terugsturen”, zegt Dr. Rimm tegen The Times. „Ik denk dat het goed zou zijn als een maaltijd voortaan bestaat uit een salade aangevuld met zes frietjes”, besluit de geleerde.