Nieuws/Binnenland
2883089
Binnenland

Kankerverwekkende vezels

Provincie Groningen eist ’nul uitstoot’ van chemiebedrijf

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

GRONINGEN - De provincie Groningen eist dat chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum de uitstoot van het schadelijke slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) „op korte termijn terugbrengt naar nul.” Gebeurt dit niet, dan volgen mogelijk „formele stappen”, zo laat gedeputeerde Nienke Homan woensdag weten. Een dwangsom behoort daarbij tot mogelijkheden.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Bij ESD-SIC wordt siliciumcarbide geproduceerd, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Bij recent onderzoek van TNO zijn op twee plekken in een straal van 1 tot 1,5 kilometer rondom ESD-SIC zogenoemde sic-vezels gevonden. Deze vezels kunnen mogelijk kankerverwekkend zijn, al gaat het volgens de GGD om een „zeer beperkt” risico voor de volksgezondheid.

Volgens gedeputeerde Homan, die opdracht tot het onderzoek gaf, gaat het om een „zeer lage concentratie.” Desalniettemin eist de provincie dat ESD-SIC de uitstoot van de vezels zo snel mogelijk terugbrengt naar nul. Een exacte termijn kan ze daarbij niet noemen.

ESD-SIC laat in een reactie weten dat de aangetroffen hoeveelheid SIC-vezels ver onder de grenswaarde ligt. De 100 medewerkers van het bedrijf lopen volgens directeur Richard Middel geen gezondheidsrisico’s, zo zou blijken uit de jaarlijkse medische onderzoeken onder het personeel.