Nieuws/Buitenland
288445075
Buitenland

Sonde DART is begonnen aan missie ’ruimtebiljart’

De missie is onderweg.

De missie is onderweg.

VANDENBERG - Als een ruimterots ooit recht op de aarde afkomt, is het dan nog mogelijk om de dreigende catastrofe te voorkomen? In films lukt het altijd, maar de Verenigde Staten gaan met een nieuwe missie uitproberen of het in de werkelijkheid ook zo gaat.

De missie is onderweg.

De missie is onderweg.

Het ruimtevaartuig heet DART, een afkorting voor Double Asteroid Redirection Test. De DART is woensdag rond 07.20 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf ruimtebasis Vandenberg in Californië.

De DART gaat naar twee rotsen die vlak naast elkaar in een baan rond de zon draaien. Een daarvan is Didymos, een rots van 780 meter doorsnee, de andere is zijn 160 meter grote maantje Dimorphos. DART moet eind volgend jaar inslaan op Dimorphos. Bij impact heeft de sonde een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde. Vervolgens moet blijken of Dimorphos daardoor een klein beetje uit zijn baan rond Didymos wordt geslagen. Zoiets is nog nooit geprobeerd.

Bekijk live mee. Tekst loopt verder.

De bestemming is geen dreiging voor de aarde. „Het stelsel is een perfecte plek om te testen of het mogelijk is de koers van een asteroïde te veranderen door er moedwillig een ruimtevaartuig op in te laten slaan”, aldus de NASA. ’Ruimtebiljart’, zo wordt het genoemd.

Geen dreiging

Voorlopig is er überhaupt nog geen enkele dreiging voor de aarde, benadrukt de ruimtevaartorganisatie. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.