Nieuws/Buitenland
2889779
Buitenland

Forse vervoersproblemen in Cuba na nieuwe regels

Er zijn in Havana ook taxi’s beschikbaar per fiets.

Er zijn in Havana ook taxi’s beschikbaar per fiets.

HAVANA - De regering in het communistische Cuba importeert honderden busjes en tientallen bussen om de vervoersproblemen in de hoofdstad te lijf te gaan. Die zijn verslechterd omdat veel taxichauffeurs er de brui aan hebben gegeven vanwege allerlei lastige regels voor de private sector.

Er zijn in Havana ook taxi’s beschikbaar per fiets.

Er zijn in Havana ook taxi’s beschikbaar per fiets.

Taxichauffeurs in Havana morren over de nieuwe regels die eerder dit jaar van kracht werden. Zij worden nu bijvoorbeeld verplicht een bepaalde hoeveelheid brandstof af te nemen bij tankstations van de staat. Dat moet voorkomen dat bestuurders hun tank volgooien met goedkopere benzine die ze op de zwarte markt hebben gekocht.

Amerikaanse klassiekers

Cubanen in de hoofdstad maken al tientallen jaren gebruik van de vele duizenden taxi’s die er rondrijden. Het gaat in veel gevallen om klassieke Amerikaanse auto’s. Sommige taxichauffeurs klagen nu dat ze niet meer kunnen rondkomen. De staatssecretaris van Transport, Marta Oramas, zei donderdag dat ongeveer achthonderd bestuurders hun vergunning hebben ingeleverd.

Minister Adel Yzquierdo (Transport) zei echter goed nieuws te hebben voor inwoners van Havana. „Eind december en begin januari komen de vierhonderd minibusjes binnen die de staat op de kop heeft getikt”, beloofde hij. De autoriteiten hebben bovendien negentig bussen gekocht.